7 tips om je kelder te renoveren

Share.

Een kelder kan dienen als een extra ruimte. Als ontspanningsruimte of als extra slaapkamer. Wie weet denk je eraan om je kelder te verbouwen tot iets nieuw? Met deze tips bereid je je voor op deze klus.

1.    Voorkom lekken en schimmel

Kijk de kelder goed na. Zijn er plaatsen waar vocht binnensijpelt? Dit zijn problemen die best op voorhand worden opgelost. Kelders zijn van nature vochtiger door het temperatuurverschil met de buitenlucht. Zonder voldoende ventilatie zorgt dit voor schimmelvorming. Denk daarom na of het inbouwen van een verluchtingssysteem iets voor jou is. Het eerste half jaar na een grondige renovatie zal het ook uitzonderlijk vochtig zijn in de kelder omwille van pleisterwerken. Gebruik daarom een ontvochtiger om de ruimte toch leefbaar te houden.

LEES OOK: Hoe je vochtproblemen herkent én aanpakt

2.    De indeling

Zijn er kelderramen die genoeg daglicht binnenlaten? En zijn er muren die de ruimte opdelen? Misschien wil je één grote ruimte. Voor je muren weghaalt, ga je best na of ze een dragende functie hebben of niet.

3.    De hoogte van je kelder

Sommige kelders hebben een lager plafond. Dat kan zijn omdat ze oorspronkelijk niet als leefruimte zijn bedoeld. Een (bijkomend) probleem kan zijn dat de leidingen nogal laag hangen. Hoe los je dit op? Vraag eventueel raad aan een expert. Je kan altijd proberen je plafond optisch te verhogen.

4.    Verlichting

Als er niet genoeg ramen zijn om voldoende natuurlijk licht binnen te laten, moet je ervoor zorgen dat er genoeg verlichting aanwezig is. Is de kelder hoog genoeg om lampen te hangen? Inbouwspots nemen gemakkelijk 10 cm van de hoogte weg, een goed alternatief is, de verlichting op de muren te plaatsen of je kan kiezen voor staande lampen.

5.    Waterafvoer

Om een badkamer of keuken in de kelder te installeren, moet je ervoor zorgen dat de afwatering in orde is. Bij kamers op lager gelegen niveau’s kan er wateroverlast ontstaan. Een specialist komt bij deze klus zeker van pas.

6.    Gevaarlijke stoffen

Het komt nog steeds voor dat er asbest aanwezig is in huizen. Dit is geen reden tot paniek. Als de asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor je gezondheid. Informeer over wat je moet doen als je asbest ontdekt in huis.

7.    Voorzie aanpassingen

Houd rekening met eventuele toekomstige plannen. Door elektrische aansluitingen en afvoerleidingen te voorzien, kan je in de toekomst de ruimte nog aanpassen.

Heb jij je kelder omgebouwd? Wat zijn jouw tips?

LEES OOK: In 6 stappen een wijnkelder inrichten!

Share.