Een barbecue op het terras van je appartement? 5 aandachtspunten

Share.

Wie nog wil genieten van de laatste warme dagen, kiest vaak voor een gezellige barbecue. Maar wat als je geen eigen tuin hebt, en het moet stellen met een terras aan je appartement? Ook daar kan je de barbecue aansteken, op voorwaarde dat je met een paar dingen rekening houdt.

1. Lees het huisreglement

Bekijk eerst en vooral het reglement van je flatgebouw. Als daar een barbecueverbod instaat, stopt het sappig vleesverhaal meteen. Is er geen verbod? Dan kan je aan de slag. Toch als je de volgende tips volgt.

2. Denk aan je buren

Een appartement, dat betekent ook dichte buren – boven, onder, links en rechts. En die hou je voor de lieve vrede best te vriend. Als je een barbecue organiseert waarvan je buren geluids- of rookhinder kunnen ondervinden, stop je dus best een briefje onder hun deur. Of je nodigt hen – afhankelijk van de grootte van je terras – natuurlijk gewoon uit. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

3. Safety first

Zwoele zomeravonden en lekkere ribbetjes gaan perfect samen. Zolang je eerst aan de veiligheid denkt. Op een kleine oppervlakte als een terras is het belangrijk om extra voorzichtig te werk te gaan.

Enkele tips:

  • Gebruik voor de veiligheid liever geen gasbarbecue, maar koop een elektrische of houtskoolbarbecue;
  • Plaats de barbecue op een stevige ondergrond, op een windvrije plaats;
  • Hou uiteraard kinderen op afstand;
  • Gebruik nooit licht ontvlambare stoffen zoals methanol, maar kies voor milieuvriendelijke aanmaakblokjes;
  • Zet altijd een emmer water in de buurt;
  • Verplaats nooit een brandende barbecue;
  • Blijf nuchter: dronken mensen doen vaak domme dingen.

4. Punten voor sfeer en gezelligheid

Uiteraard zijn jouw vrienden allemaal sympathieke zielen, maar maak zeker duidelijke afspraken. Zo weet jij misschien wel dat je bovenburen om 21 uur gaan slapen en dat de muziek dan uit moet, maar zij kunnen dat niet weten.
Wees ook goed voorbereid. Alleen zo kan ook jij van het feest genieten, en hoef je niet de hele tijd in de keuken te staan om nog wat extra aardappelsalade te maken.

5. De ultieme afwashack

Niets zo ontnuchterend als je vrienden uitzwaaien en dan achterblijven met een enorme berg afwas. Terwijl dat toch beduidend sneller gaat als je allemaal samen even de handen uit de mouwen steekt. Een kleine moeite voor je gasten, een wereld van verschil voor jou. Bovendien schept het een band, samen afwassen.

Wil je barbecueën op je terras en mag het volgens de huisregels? Dan houdt niets je nog tegen. Met een beetje oplettendheid en gezond verstand wordt het een onvergetelijke zomeravond. Smakelijk!

Share.