5 dingen om te bekijken bij een huurwoning

Share.

Je bent op zoek naar een huurwoning en hebt een bezichtiging gepland? Dan zijn er heel wat zaken die je moet bekijken. Weet je niet waar te beginnen? Wij gidsen je erdoor!

1. De details

Je hebt wellicht enkele wensen voor je huurwoning. Wil je minstens 3 slaapkamers? Of vind je het heel belangrijk dat je huis in een rustige buurt gelegen is? Vul al je wensen in je zoekopdracht als je online op zoek gaat. Lees ook zeker de beschrijving van de woning die de makelaar, notaris of particuliere verkoper erbij zet. Hier kan ook heel nuttige informatie bij staan.

2. De buurt

Kijk niet allen naar de kenmerken van de woning en de buurt op de vastgoedadvertentie, ga er ook is langs. Neem de proef op de som en ga eens na hoe rustig die buurt nu echt is. Plan enkele momenten in -bij voorkeur op verschillende dagen én tijdstippen- om ter plaatse de sfeer op te snuiven. Misschien is er op zaterdag een markt vlak voor je deur. Gezellig uiteraard, maar misschien niet voor iemand die overtuigd was bij het woordje ‘rust’.

Wist je al dat onze Zimmo app je hierbij kan helpen? Op basis van je favoriete panden of een recente zoekopdracht stippelen we de snelste route voor je uit. Zo kan je makkelijk te voet, met de step, fiets of auto je droomwoningen leren kennen.

3. De voorzieningen

Wat ook erg belangrijk is en vaak niet in de vastgoedadvertentie neergepend staat, zijn de voorzieningen. Ga na welke voorzieningen zowel in de woning, als daarbuiten zijn. Misschien is er wel een ingebouwde microgolfoven waardoor je niet meer in eentje moet investeren, is er een wasruimte in het gebouw waardoor je je geldbuidel niet moet opentrekken voor een wasmachine en droogkast én kan je beschikken over een parkeerplaats. Want het laatste wat je wil doen als je thuiskomt na een zware dag op het werk, is een half uur rondrijden of een kilometer verder geparkeerd staan.

4. De regels

Iedereen heeft wel zijn eisen of wensen wat betreft de huurwoning, maar vergeet niet dat er ook een verhuurder in het spel is. Hij verhuurt zijn woning of het gebouw en heeft daarbij wel wat regeltjes opgesteld die misschien een dealbreaker kunnen zijn. Zo kan er bijvoorbeeld in de huurovereenkomst opgenomen worden dat het verboden is om te barbecueën op het terras, er niet gerookt mag worden of dat je huisdier niet welkom is. Check ook zeker in het reglement wat je moet doen bij schade of nodige herstellingen.

5. De kosten

Last but definitely not least, de kosten. Ga na wat inbegrepen is in de huurprijs zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wat zijn de maandelijkse lasten? En hoeveel waarborg moet je betalen? Kijk ook of je nog extra kosten moet betalen. Soms vragen verhuurders om bij te betalen voor zaken als water of parking.

Share.