Meer plaats nodig: woning uitbreiden of beter verhuizen naar iets groters? 

Share.

Voel je dat je huis te krap wordt en is het tijd voor meer ruimte? Dan sta je voor een dilemma: moet je je huidige woning uitbreiden of is verhuizen naar een grotere woning een betere optie? Zowel verbouwen als verhuizen hebben hun eigen voor- en nadelen. We nemen je opties onder de loep en zoeken uit wat het voordeligst is. 

Voordelen van de woning uitbreiden

1. Blijven wonen in je vertrouwde omgeving

Een van de grootste voordelen van het uitbreiden van je huis is dat je in je vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Eventuele kinderen hoeven niet van school te veranderen, je favoriete supermarkt blijft dezelfde en je kan nieuwe herinneringen maken tussen dezelfde muren

2. Investering die zich terugverdient

Het is geen geheim dat verbouwen duur is en aan bijbouwen hangt misschien zelfs nog een steviger prijskaartje vast. Om te verbouwen heb je een spaarpotje nodig of moet je een lening afsluiten. Daar staat wel iets moois tegenover: de waarde van je woning zal aanzienlijk stijgen, indien je de werken goed uitvoert natuurlijk. Een extra kamer of een grotere keuken zal je huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Dat is goed nieuws wanneer je later toch beslist om te verkopen. Je verdient de verbouwing dan misschien wel terug. 

3. Persoonlijke aanpassingen

Bij het uitbreiden van je woning heb je de mogelijkheid om de nieuwe ruimte volledig naar je wensen en behoeften te ontwerpen. Of het nu gaat om een extra slaapkamer, een ruimere keuken of een home office, je kan de ruimte helemaal indelen naar jouw smaak. Zo bouw je je eigen droomhuis zonder te botsen op beperkingen van bestaande woningen die op de vastgoedmarkt verschijnen. 

4. Minder administratieve rompslomp

Voor de uitbreiding van je woning heb je een bouwvergunning nodig, maar in het algemeen komt er minder administratie kijken bij verbouwen dan bij het kopen van een nieuwe woning. Je hoeft enkel de verbouwing aan te vragen bij de gemeente, eventueel langsgaan bij de bank, offertes te verzamelen en premies te scoren. 

Verhuis je, dan moet je je woning verkopen, een nieuwe woning kopen, de bank aan jouw kant krijgen en alle adreswijzigingen regelen. Dat neemt een pak meer tijd in beslag en gaat gepaard met de nodige stress. 

5. Verbouwen op jouw tempo

Bij een verbouwing kan je helemaal zelf kiezen wanneer je de werkzaamheden uitvoert. Je kiest niet alleen zelf wanneer de vakmannen langskomen, je kan de verbouwplannen ook faseren en afstemmen op je financiële situatie. Het is perfect mogelijk om de uitbreiding over enkele jaren te spreiden en af te werken naargelang er spaarcentjes binnenkomen. Die controle verlaagt de financiële druk. 

Voordelen van verhuizen

1. Een snelle oplossing

Verhuizen naar een grotere woning biedt meteen de extra ruimte die je nodigt hebt. Dat betekent geen overlast van verbouwingen en niet maanden- of jarenlang wachten op de resultaten. Dat is vooral een groot voordeel wanneer je gezin snel groeit of als je om een andere reden dringend extra ruimte nodig hebt. Al hangt dat natuurlijk ook af van hoe snel je je nieuwe droomwoning vindt en het oude huis verkocht krijgt. 

2. Betere omgeving

Een nieuwe woning geeft je de kans om een nieuwe buurt te ontdekken of zelfs naar een andere stad te trekken. Heb je je huidige gemeente wel gezien en wil je je horizon verbreden, dan is een verhuis dus mooi meegenomen. Misschien vind je een locatie die beter past bij je huidige levensstijl en je nieuwe behoeftes. Zo kan je bijvoorbeeld dichter bij je werk, een betere school voor de kinderen, in het groen of net dichter bij het stadscentrum gaan wonen. 

3. Modernere voorzieningen

Woon je in een oud huis, dan betekent de aankoop van een woning mogelijk ook een nieuwer gebouw. Een moderne infrastructuur, een recent geïsoleerd dak of zonnepanelen zullen niet alleen je wooncomfort verhogen, ook je maandelijkse energiekosten zullen verlagen. De energetische renovatiewerken die er voor iedereen zitten aan te komen, spaar je zo uit. 

4. Minder afhankelijk van bouwvergunningen

Voor een woninguitbreiding heb je een bouwvergunning nodig. Dat betekent dat je onderhevig bent aan strenge regels en beperkingen. Bij verhuizen heb je daar geen last van. Je koopt gewoon een woning die groot genoeg is en gebouwd werd volgens de geldende regels

Heb je een hele grote verbouwing in gedachten die flirt met wat wettelijk toegelaten is in jouw gemeente, dan is het misschien eenvoudiger om een nieuwe woning te kopen. 

5. Meer duidelijkheid over de kosten

Bij verhuizen weet je meestal vooraf wat de totale kosten zullen zijn. Je weet heel precies wat de aankoopprijs van de nieuwe woning is. Zijn er renovatiewerken nodig? Dan weet je door offertes op te vragen meteen wat je financieel te wachten staat. Bij een verbouwing kunnen de kosten soms hoger uitvallen dan gepland. Onverwachte problemen of prijsstijgingen van materialen kunnen roet in het eten gooien.

Wat is het voordeligst: verbouwen of verhuizen?

Twijfel je tussen je stekje uitbreiden of verhuizen naar een grotere woning? Dan is budget waarschijnlijk de belangrijkste factor voor je beslissing. 

Door te investeren in je huidige woning, doe je de waarde van je huis stijgen. Je kan het hele verbouwproces bovendien spreiden waardoor de financiële druk bij verbouwingen lager komt te liggen. Stap per stap bouw je verder aan je droomwoning. Het nadeel is dat je moeilijk kan voorspellen hoeveel het uiteindelijke resultaat precies zal kosten. 

Beslis je om te verkopen en naar een groter huis te trekken? Dan zal je eveneens een extra spaarpotje moeten aanspreken. Een grotere woning, die min of meer instapklaar is, zal waarschijnlijk meer kosten dan het bedrag dat je voor je huidige, kleinere woning kan krijgen. Lenen bij de bank dus en langer afbetalen. 

Conclusie: wanneer woning uitbreiden en wanneer verhuizen?

Het uitbreiden van je huidige woning heeft voordelen, net als het verhuizen naar een groter huis. Ben je helemaal verliefd op je huidige woning en is de locatie onverbeterbaar? Dan kies je er beter voor om verbouwplannen uit te tekenen en een vergunning in de wacht te slepen. Ook als je het financiële plaatje graag spreidt over meerdere jaren zonder veel te lenen, is verbouwen met spaarcentjes de way to go

Heb je daarentegen snel nood aan meer plaats? Dan loont het om Zimmo af te speuren naar een nieuwe droomwoning. Verbouwingen nemen nu eenmaal veel tijd in beslag en misschien bots je op onvoorziene vertragingen. Valt de locatie van je huidige woning tegen? Dan kan je van de zoektocht naar meer ruimte gebruik maken om een nieuw stulpje te vinden.   

Share.