Vooraleer je aan het verbouwen slaat, is het belangrijk om de spelregels door te nemen. Voor heel wat renovatieklusjes en aanpassingen groot of klein heb je namelijk een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Wil je niet in de problemen komen, dan stap je dus maar beter eerst met je plannen naar het gemeentehuis. Maar voor welke werken heb je nu allemaal een vergunning nodig? Zimmo zocht het uit!
Woning renoveren
Werken aan het dak en dragende muren
Heb je ambitieuze renovatiewerken gepland, dan is de kans groot dat je een vergunning van de gemeente zal nodig hebben. Maar niet altijd. Sommige klusjes vereisen een vergunning, andere niet. De vuistregel is: kunnen de werken de stabiliteit van de woning aantasten, dan heb je een vergunning nodig. Het gaat dan dus om renovatieklussen die de constructie van de woning veranderen.
Voor deze renovatiewerken moet je een vergunning aanvragen:
- Dakgebintes of dragende balken in het dak vervangen
- Dragende binnenmuren geheel of gedeeltelijk herbouwen
Gevelisolatie
Dat betekent dat je voor het isoleren van buitenmuren in principe geen vergunning nodig hebt. In de praktijk is dat echter wel vaak het geval, want er gelden wel twee voorwaarden. Zo mag je de rooilijn niet overschrijden, dat is de grens met het openbaar domein. Woon je in een rijhuis, dan is gevelisolatie moeilijk. Bovendien mogen de isolatie en de gevelafwerking samen niet dikker dan 26 cm zijn. Is dat wel het geval, dan zal je toch nog even langs het gemeentehuis moeten passeren.
Meldingsplicht
Daarnaast zijn er ook enkele werken waarvoor een meldingsplicht geldt. Je moet die wijzigingen aan de woning dus aangeven bij de gemeente, maar ze kunnen niet afgekeurd worden. Er gelden wel voorwaarden waaraan voldaan moet worden, maar die zullen meestal geen probleem vormen. Voor de volgende renovatiewerken volstaat een melding:
- Nieuwe raamopening plaatsen in de zij- of achtergevel.
- Dakvensters plaatsen die de dragende structuur van het dak wijzigen.
- Buitenmuren geheel of gedeeltelijk herbouwen
Vrijgestelde werken
Alle onderhoudswerken of werken die de constructie van de woning niet wijzigen, vereisen geen vergunning. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van een klein raampje, het vervangen van de keuken, nieuwe dakpannen leggen, de gevel schilderen, het opsplitsen van één kamer in twee kleinere kamers, de spouwmuren isoleren of slaapkamers maken in de zolderruimte. Daar hoef je de gemeente niet van op de hoogte te brengen.
Lees hier meer over welke renovatieklusjes vrijgesteld zijn van vergunningen.
Let op: woon je in een beschermde woning, dan zijn de regels een stuk strenger.
Bijgebouw
Wil je naast het huis nog een veranda, een carport, een garage, een poolhouse of een ander bijgebouw plaatsen? Dan moet je daar in principe altijd een vergunning voor aanvragen, maar in heel wat gevallen volstaat een gewone meldingsplicht.
Aanpalend bijgebouw
Gaat het om een aanpalend bijgebouw en beslaan alle aanpalende bijgebouwen aan je woning (inclusief bestaande bijgebouwen) samen minder dan 40 m²? Dan is het voldoende om de plannen gewoon te melden aan je gemeente. Het gebouw mag dan wel niet hoger dan 4 meter zijn, moet minstens 3 meter van de perceelgrens van de zijburen blijven en minstens 2 meter van de perceelgrens in de achtertuin staan. Is dat niet het geval, dan moet je wél een omgevingsvergunning aanvragen.
Vrijstaand bijgebouw
Ben je van plan om een vrijstaand bijgebouw neer te poten? Dan is een gewone melding voldoende als:
- Alle vrijstaande bijgebouwen minder dan 40 m² beslaan.
- Het gebouw op minder dan 30 meter van je woning staat.
- Niet hoger is dan 3,5 meter.
- Minstens 3 meter van de perceelgrens met de zijburen blijft en in de achtertuin op minstens 1 meter van de grens staat.
- Het hemelwater valt in de tuin en wordt niet afgevoerd naar de riolering.
Ondergrondse installaties
Niet alleen boven de grond, ook wanneer je onder de grond werken wil uitvoeren zal je daarvoor misschien een vergunning nodig hebben. Een regenwaterput en andere ondergrondse constructies zijn vergunningsplichtig wanneer ze verder dan 30 meter van de woning geïnstalleerd worden. Wordt de regenwaterput dichterbij geplaatst, dan hoef je je geen zorgen te maken.
Zonnepanelen, schotelantennes en airco’s
In de meeste gevallen zal je voor dit soort toestellen geen vergunning nodig hebben. Maar opgelet, want specifieke gevallen vragen om specifieke vergunningen.
Zonnepanelen mag je probleemloos plaatsen op een plat dak wanneer de panelen niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitkomen. Heb je een hellend dak, dan moet je geen vergunning aanvragen zolang de zonnepanelen in dezelfde hellingsgraad als het dak komen te liggen. Is het dak niet gunstig naar de zon gericht, dan zal de installateur mogelijk voorstellen om de zonnepanelen in een hoek te plaatsen. Dan heb je dus wel een vergunning nodig.
Schotelantennes mag je probleemloos installeren zolang de diameter minder dan 80 centimeter op hellende daken en 120 centimeter op platte daken bedraagt. Airco’s en warmtepompen mag je dan weer vergunningloos plaatsen zolang ze op minder dan twee meter van de perceelgrens staan.
Voor een nieuwe schoorsteen hoef je ook geen vergunning aan te vragen zolang de constructie minder dan 3 meter boven de woning uitsteekt.
Verharding
Heb je een groot terras, een verhard tuinpad en een lange oprit? Dan kom je mogelijk in de problemen wanneer je nog een verharde constructie bij wil bouwen. Wanneer alle niet-overdekte lage constructies in de tuin samen meer dan 80 m² bedragen, moet je namelijk een vergunning aanvragen. Zelfs als het gaat om een gemetste barbecue, een grote brievenbus of een tuinpad. Let op, ook kunstgras en kiezelpaden worden beschouwd als verharde oppervlaktes.
Er geldt een vrijstelling van die vergunningsplicht voor de zogenaamde strikt noodzakelijke toegang naar je woning. Het gaat dan om een oprit van maximaal 3 meter breed en een wandelpad van maximaal 1,5 meter breed naar de voordeur. Constructies van minder dan 1,5 meter hoog zijn ook altijd vrijgesteld. Ook nog belangrijk: het hemelwater dat op die verharde oppervlaktes valt, mag niet in het riool terechtkomen, maar moet netjes naar een niet-verhard deel van de tuin afgevoerd worden.
Andere vergunningsplichtige renovatiewerken
We geven je ook nog deze vergunningsplichtige projectjes mee:
- Gaat de verbouwing gepaard met een functiewijziging van de woning, dan zal je daarvoor altijd een vergunning moeten aanvragen.
- Voor een boomhut heb je altijd een vergunning nodig.
- Wil je de woning opdelen in meerdere appartementen of een kamerwoning in je huis onderbrengen? Dat mag, maar enkel met de juiste vergunning.
Opgelet: ook architect nodig
Voor werken waarvoor een melding of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig is, moet je vaak samenwerken met een architect. Zeker iets om rekening mee te houden in je renovatiebudget!
Informeer bij je gemeente
De regels die we hierboven beschreven, gelden voor Vlaanderen. Het is goed mogelijk dat lokale regels strenger zijn. Elke gemeente kan bijkomende voorwaarden stellen. Ben je van plan om je geliefde thuis een stevige make-over te geven? Stap dan altijd met je plannen naar het gemeentehuis om na te gaan welke werken je moet melden en voor welke klusjes je een vergunning nodig hebt.
Lees ook:
- Verbouwen: hoe blijf je binnen budget?
- Koop je beter een te renoveren woning of een instapklare woning? Onze experts geven raad
- Zelf je huis verbouwen: de voor- en nadelen
Bron: Vlaanderen.be