Ingeblikt: een containerwoning bouwen: wat kan, wat mag

Share.

Na tijdelijke klaslokaaltjes en kantoorruimtes zie je ze nu steeds vaker opduiken op het internet: de containerwoningen. Hippe en trendy forten van op elkaar gestapelde scheepscontainers, het lijkt haast paradijselijk (droom alvast weg bij deze woning, bijvoorbeeld). Maar, voor we massaal in containers gaan wonen even een realitycheck, met andere woorden: wat kan en wat mag?

Wie zoekt die vindt, niet veel

Schuim je als geïnteresseerde het internet af op zoek naar de mogelijkheden voor een woning uit scheepscontainers in België, dan zal je vooral op veel mooie buitenlandse voorbeelden stuiten, maar ook op veel vraagtekens. Wij kennen containers voornamelijk als middel om goederen in te transporteren of als werfkeet, maar niet als woning. Stiekem zijn we allemaal een beetje nieuwsgierig, maar niet velen durfden de uitdaging tot nu toe echt aan te gaan.

Wat mag

Wil je wat dieper graven, dan biedt de stedenbouwkundige dienst van je gemeente soelaas. Al is een woning gemaakt van scheepscontainers ook voor hen geen dagelijkse kost. Containerwoning of niet, je huis moet voldoen aan de standaard bouwvoorschriften. Enkel op die manier kan je een bouwvergunning krijgen. Denk maar aan de regels omtrent bouwdiepte, -hoogte, dakvorm en soms zelfs uitzicht van de woning en inpasbaarheid in de omgeving. In ons land ben je daarnaast verplicht om een architect in te schakelen voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Pinterest (Jeroen Apers)

Foto: Pinterest (Jeroen Apers)

Het is dus zaak om in zee te gaan met een innovatieve architect die samen met jou dit uitzonderlijke “blikken” project uit de grond wil stampen. Nog een uitdaging zijn de EPB-eisen op vlak van thermische isolatie, energieprestatie en ventilatie. Hoe doe je dat met zo’n blikken doos?

Wat kan

Dit vraagt om een staaltje expertise. Wij schakelden de hulp in van Cedric van Warsco Units.

Het klassieke beeld van de bouwvakkers die wekenlang aan de muren van een huis metselen, is ons allen welbekend. Wel, laten we kort stellen, containerwoningbouw is helemaal anders. Startpunt is een staalskelet. In de fabriek worden de units van je woning op maat gemaakt. Die units worden getransporteerd naar jouw bouwgrond en aaneengeschakeld tot een woning. Met de blokken spelen voor volwassenen, zou je haast kunnen zeggen.

Genoeg gespeeld, deze modulaire huizen zijn EPB-conform. Zo wordt er tussen het stalen kader, in meerdere lagen en thermisch ononderbroken naar binnen en naar buiten toe isolatie geplaatst. De buitenafwerking kan helemaal naar jouw eigen smaak. Kies je voor gevelsteen, pleisterwerk of hout? Het kan allemaal. Ook qua inrichting, sanitair en verlichting hoef je je niet beperkt te voelen. Een containerwoning is hierin niet anders dan een gewone bakstenen woning. Alleen qua vorm kan je vanzelfsprekend niet helemaal uit je dak gaan.

Wat wil jij

Na een tweetal maanden kan je al je intrek nemen in je unieke, modulaire huis. Een woning van containerunits is goedkoper dan een klassieke, maar ook weer niet spotgoedkoop. De kosten voor installatie en inrichting heb je net zo goed.

Ben jij niet bang om een beetje anders te zijn dan de rest en om als één van de eersten in ons land een containerwoning te hebben? Start je zoektocht dan naar een architect en containerfirma die samen met jou dit avontuur willen aangaan. We staan alvast te popelen naar het resultaat!

Auteur: KP
Met medewerking van Nathalie Peeters van de Technische Dienst – Ruimtelijke Ordening van de stad Hasselt en Cedric Van Steenkiste van Warsco Units.

Share.

4 Comments

 1. Timothy Hossfeld on

  Zou graag eens richtprijzen zien van zo’n woning. Kan me niet voorstellen dat het gigantisch duur is aangezien veel op voorhand reeds klaargemaakt kan worden en relatief makkelijk gestockeerd omdat containers stapelbaar zijn tot 10 hoog.

  • Dag Timothy,   We hebben voor jou even contact opgenomen met Warsco Units. Per m2 zou je toch moeten rekenen op 1000 euro, exclusief plaatsingskosten.
   Zoals je reeds zegt, maken ze veel elementen van de woning op voorhand al klaar en heb je dus op zeer korte termijn een volwaardige woning die je kan betrekken.

   Yannick

 2. Pingback: Container Woning | Dennis.life

Leave A Reply