Gezond wonen vereist voldoende daglicht in de woning

Share.

Er bestaat geen twijfel over het belang van natuurlijk licht. Het geeft ons energie en heeft positieve effecten op lichaam en geest. En toch wonen en werken we meestal in een omgeving die eerder schaars verlicht is.

Cantifix, een Brits ingenieursbureau, bedacht en ontwierp de “Photon Space“. Het geheel is speciaal ontworpen om de effecten van een te lage blootstelling aan zonlicht te bestrijden met behulp van nano-technologie en high-tech, multi-gelaagd glas.

Glas op locatie

Het huis bestaat dus volledig uit glas; aan natuurlijk licht is er op deze manier echt geen gebrek. Reden te meer om ze dan ook op locatie te gebruiken! Je kan ze overal neerzetten zodat je optimaal kan genieten van het uitzicht! Een wereldstad, een afgelegen meer of aan zee? Alles kan.

En toch: privacy!

Maar wie zou er nu écht willen wonen in zo’n glazen huis te midden van een stad? Juist, niemand! Daarop bedacht het team achter de “Photon Space” een eenvoudige oplossing: je kan het glas ook ondoorzichtig maken. Met een druk op de knop of via een app op je smartphone, is het mogelijk om de transparantie van het glas te regelen.

‘Buiten’ wonen

Een maximum aan zonlicht binnenkrijgen, daar moet je toch gezonder van worden? Die gedachtengang speelde dan ook bij de architecten, die een manier zochten hoe de bewoners voldoende energie en vitamientjes binnenkregen. Et voilà! Het ontwerp was snel gekozen. En geef toe, ‘s avonds een zonsondergang kan toch prachtig zijn, niet?

Slapen onder de sterren

Van volledig transparant om zo het zonlicht maximaal binnen te laten tot ondoorzichtig genoeg zodanig dat niemand kan binnen kijken maar er nog steeds voldoende licht binnen komt. Vooral om te slapen kan het handig zijn dat er niemand kan binnenkijken. Sterker nog, het houdt een deel van het overbodige licht tegen. Zo kan je toch enigszins gerust slapen. 😉

Bonus: op safari!

We zagen al Photon Spaces in het midden van een drukke stad, op het strand of afgelegen aan een prachtig meer, maar wist je dat je ook op safari kon? Echt waar! De eigenaars van deze Photon Space staan op met de olifanten!

Photon-1

Binnen in de Photon Space

Nog een laatste keer binnenkijken? Dat kan!

Bron & foto’s: Photon Project

Iets voor jou! Laat het gerust weten in de reacties of op Facebook!

Share.