Welgestelde babyboomers doen vraag naar luxe-zorgaanbod stijgen

Share.

Tegen 2030 zal het aantal 65-plussers in Vlaanderen stijgen van 1,2 miljoen naar 1,6 miljoen. Dat is een toename van 33,33%. Vlaanderen wordt in sneltempo grijs. De vergrijzing doet de vraag naar woon-zorgoplossingen exponentieel toenemen. Toch telt ons landgedeelte slechts om en bij de 20.000 erkende assistentiewoningen. Hoewel het zorgvastgoed aan een inhaalbeweging bezig is, kan het aanbod de vraag niet bijhouden. Wie nu investeert in erkende assistentiewoningen, doet dan ook een veilige en waardevaste investering, met een meer dan behoorlijk rendement. Huurders vinden vormt geen probleem en zal dat de komende zestig jaar ook niet zijn. Om investeren nog aantrekkelijker te maken, bieden sommige ontwikkelaars ook een verhuurservice aan.

Investeren? Kies voor een erkende assistentiewoning

Om de groei aan serviceflats te reguleren, besliste de Vlaamse overheid in 2013 om over te gaan tot een systeem van erkende assistentiewoningen. Wie een erkenningslabel wil krijgen, moet voldoen aan een aantal officiële criteria. Zo hebben bewoners van erkende assistentiewoningen een grote vorm van autonomie en vrijheid, en kiezen ze zelf van welke zorgen en diensten ze gebruikmaken. Ook voor investeerders biedt een erkenning alleen maar voordelen. Ze genieten van een vrijstelling van onroerende voorheffing en een fiscaal gunsttarief van 12% BTW, i.p.v. 21%. Bent u van plan om te investeren in zorgvastgoed? Opteer dan zeker voor een erkende assistentiewoning.

Nieuwe generatie assistentiewoningen

Ontwikkelaars zetten de laatste jaren steeds meer in op assistentiewoningen. De meeste daarvan zijn niet meer te vergelijken met de serviceflats van pakweg twintig jaar geleden. De nieuwe assistentiewoning voldoet aan de verwachtingen van de veeleisende babyboomers. Zij wensen services en zorg op maat, privacy en zeker geen betutteling. Daarnaast kiezen ze voor comfort en een aangename locatie met een goede bereikbaarheid, met alle voorzieningen in de buurt.

Toparchitect ontwerpt assistentiewoningen in Antwerpen

Sommige bouwheren gaan nog een stapje verder. Triple Living heeft met Vincent Van Duysen een absolute toparchitect aangetrokken voor Schelde 21, hun exclusieve assistentieresidentie aan de oevers van de Schelde. De bouwheer zet daarmee zeer bewust in op architectuurliefhebbers die stijlvol willen wonen in de stad, in discrete luxe. Hoewel erkende assistentiewoningen, zijn de units eerder stijlvolle appartementen-met-services, dan service-appartementen. Daarmee biedt de bouwheer ook een antwoord op senioren en medioren die hun grote woning willen inruilen voor een comfortabel appartement, maar nog niet meteen toe zijn aan een assistentiewoning in de pure zin van het woord. Het nieuwe project biedt zowel plaats aan actieve stadsbewoners, als aan bewoners die meer persoonlijke begeleiding nodig hebben.

Vincent Van Duysen over zijn project

 Vincent Van Duysen, die wereldwijd erkenning geniet, is blij dat hij mocht ontwerpen voor ‘zijn’ stad. “Ik ben een Waaslander, maar woon en werk al bijna dertig jaar in Antwerpen. Hier heb ik mijn hart verloren. Antwerpen is mijn thuishaven. Een project als Schelde 21 dat bijdraagt aan de kwaliteit en het leven in Antwerpen, ligt mij nauw aan het hart.” Zijn ontwerp refereert aan het noeste havenleven van weleer, maar straalt tegelijkertijd een tijdloze sereniteit uit. “Ik wilde een solide, statig gebouw ontwerpen met een verticale geleiding. Een gebouw dat geroot staat op de Scheldekade, met een knipoog naar een pakhuis. Tegelijkertijd wilde ik het gebouw ook een serene rust meegeven, vertaald door rustige materialen als natuursteen en hout die volledig doorgetrokken worden in de binnenruimtes. Die warme materialen en geborgen, intieme sfeer zorgen ervoor dat de residentie een warmte uitstraalt die de bewoners een veilig gevoel geeft. Een gevoel van thuiskomen”, besluit de architect.

Meer weten over Schelde 21? Ontdek het aanbod op www.nieuwzuid-antwerpen.be

Share.