De ideale inrichting voor de woonkamer: een persoonlijke zaak

Share.

De woonkamer of leefruimte inrichten: hoe begin je eraan? Het is tenslotte het middelpunt van je woning. Gasten worden er ontvangen, je kijkt er televisie of leest er een boek en de kinderen stellen hun speelgoed er graag tentoon…

De woonkamer zal dus aan een hele resem eisen moeten voldoen, die bovendien voor iedereen anders zullen zijn. Het is dus van belang om goed na te denken over de meubelen en de verlichting. Begin daarom met een lijstje te maken van alle zaken die er in de woonkamer kunnen of moeten mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan eten, internetten, gamen, muziek luisteren, het opbergen van spullen, maar misschien ook het tentoonstellen van je platencollectie of gasten laten overnachten op een slaapbank. Zal de kamer ook dienst doen als thuiskantoor? Is de eet- en de woonkamer in dezelfde ruimte?

Is dat lijstje klaar? Dan ben je ook klaar voor de volgende stap: kijken welke zaken er samenhoren. Naar televisie kijken en gamen zijn bijvoorbeeld twee dingen die je kan combineren. Maar misschien helemaal niet wanneer die vaak samen gebeuren? In zo’n geval zal je misschien ergens een tweede scherm moeten voorzien?

Maak een plattegrond waarop de deuren, ramen, stopcontacten en misschien ook de open haard staan. Hierop kan je dan de verschillende zones inplannen. Een zone waar je zal TV kijken, gamen en lezen, een andere waar je zou eten en praten,… Indien je niet van plan bent om te gaan verbouwen, moet je rekening houden met het feit dat bepaalde zaken een vast gegeven zijn. Je kan die open haard of die TV-aansluiting niet verplaatsen.

Je kan nu beginnen met alles een plek te geven. Begin met de zaken die voor jou het belangrijkste zijn. Hecht je bijvoorbeeld meer waarde aan gezellig samen aan tafel zitten, dan voor de TV hangen, dan begin je met de eettafel een plaats te geven. Hou rekening met het feit dat er veel rondgelopen zal worden in de woonkamer. Prop dus niet alles vol, zodanig dat je nog vlot kan rondwandelen.

Blijkt dat er bepaalde minder belangrijke functies niet meer passen in de woonkamer (geen plek of zin om twee schermen te voorzien om te kunnen gamen én televisie te kijken), dan moet je die misschien verhuizen naar een andere ruimte. Tenslotte moet het er allemaal gezellig uitzien, maar ook praktisch. Een bureau voorzien die eigenlijk de doorgang naar buiten toe moeilijker maakt is dan misschien toch geen goed idee…

Auteur: HS – Foto’s: IkeaFred Gonsowski Garden Home

Share.