Daarom is een waterontharder nuttig

Share.

Heel wat gezinnen hebben thuis te maken zogenaamd hard water. Dat laat letterlijk sporen na, want het harde water bevat zo veel kalk dat het door de kalkaanslag haast onmogelijk is om alles proper te houden. En niet alleen voor je keuken of douche kan dat voor problemen zorgen, water met een overmatige kalkhoeveelheid zorgt ook voor een droge huid, tast de goede werking van je toestellen aan en drijft de energiefactuur op. De mogelijke oplossing? Een waterverzachter.

Wat is een waterverzachter?

Eerst en vooral is het minstens even belangrijk om te weten wat hard water nu precies inhoudt. Met hard water bedoelen ze de hoeveelheid kalk die in het water is opgelost, uitgedrukt in Franse graden (fH). Zo onderscheid je tussen 0 en 7 fH heel zacht water, tussen 7 en 15 fH zacht water en tussen 15 en 30 fH wordt er gesproken over gemiddelde hardheid. Vanaf 30 fH is er sprake van hard water en heeft een waterverzachter nut. Maar wat is zo’n waterverzachter -of ook waterontharder genoemd- nu precies? Wel, het is net dat apparaat dat hard water (met grote hoeveelheden kalk) omzet in zacht water door het kalkgehalte ervan te verminderen, waardoor jij de kalkaanslag in je keuken, douche, leidingen of apparaten drastisch vermindert.

Wanneer heb je het nodig?

Over het algemeen wordt er gesproken dat een waterverzachter eigenlijk pas echt effectief bij hard tot zeer hard water. Dit wil zeggen dat je vanaf 25 fH best overweegt om een waterverzachter in huis te halen om onder andere je sanitair te besparen, maar ook de levensduur van je huishoudapparaten te verlengen. Van zodra er al 1mm kalk op het verwarmingselement van je apparaten is, is er sprake van een rendements- en energieverlies van 10%. Bij onder andere boilers kan je verbruik zo stevig de hoogte in worden gejaagd.

Vanaf 25 fH dus, maar dat spreken fabrikanten van waterverzachters uiteraard tegen om sneller te verkopen. Hoe hard -of zacht- het water in jouw gemeente is kan je niet alleen zelf meten, maar ook gewoon navragen bij de gemeente. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het water in je buurt al onthard wordt. Dan is zo’n waterverzachter bij je thuis eerder nuttig, maar niet hoognodig. Acht je een waterverzachter niet nodig in een regio waar het water niet onthard wordt, dan kan er op termijn kalkaanslag ontstaan op kranen.

Hoe werkt een waterverzachter?

We kunnen hier uiteraard een technologische uitleg optekenen, maar daar is niemand -en ook ik niet- bij gebaat. Daarom houden we het kort en kunnen we je zeggen dat een waterverzachte calcium en magnesium uit het drinkwater verwijdert door te werken met een harsfilter in een reservoir met harsbolletjes. Het harde water wordt door deze harsfilter gestuurd, waarna de harsbolletjes het magnesium en het calcium uit het water filteren. Door zelf natrium af te staan, wordt ervoor gezorgd dat het water dat uit de filter komt, zacht is.

Uiteraard gaat dat -net zoals elke bij elke filter- geen eeuwigheid mee en is de harsfilter na verloop van tijd verzadigd. De oplossing hiervoor is dat je de harsballetjes geregenereert. Concreet betekent dit dat je met behulp van speciaal zout de balletjes spoelt, waardoor de onttrokken kalk wordt weggevoerd.

Hoeveel kost het?

Gemiddeld betaal je voor zo’n waterverzachter tussen de 750 en 1000 euro, rekeninghoudend dat er nog installatiekosten mee gemoeid zijn en er jaarlijks onderhoudskosten bij komen kijken. Positief nieuws voor woningen die ouder zijn dan tien jaar: de installatie van de waterverzachter komt in aanmerking voor het gunstige tarief van 6% btw.

Voor- en nadelen van een waterverzachter

Uiteraard komt alles met voor- en nadelen! We lijsten ze even voor je op.

Voordelen van een waterverzachter

  • Minder kalkaanslag op kranen, leidingen, douches en tegels.
  • Een langere levensduur van apparaten zoals wasmachines, koffiezetapparaten, boilers of waterkokers.
  • Je energiefactuur gaat omlaag omdat je verwarmingselementen niet meer verkalken met een gemiddelde besparing van 650 euro per jaar.
  • Je hebt minder wasmiddel nodig. Het wasmiddel kan -zeker op lage temperaturen- effectiever zijn werk doen.
  • Je huid en haar voelt veel zachter aan na het wassen.

Nadelen van een waterverzachter

  • De prijs is redelijk duur en de terugverdientijd is niet altijd even duidelijk.
  • Zo’n wasverzachter vergt ook onderhoud, zoals het bijvullen van zout.
  • Niet alle huishoudtoestellen (zoals bepaalde strijkijzers) zijn aangepast aan zacht water.

Een waterontharder is nuttig in elke situatie waar sprake is van overlast door kalkaanslag. De hardheid van het water kun je het beste opvragen bij de website van het drinkwaterbedrijf waarbij je bent aangesloten. Dat kan bijvoorbeeld hier. Zou jij het overwegen?

Share.