Oude brouwerij in Antwerpen wordt schitterende woning!

Delen

Een oude brouwerij is en blijft iets uniek. In ons Belgenlandje is het soms zelfs deel van het cultureel erfgoed. Wonen in een brouwerij is dan ook voor menig landgenoot een kleine droom. De oplossing? We toveren brouwerijen die niet meer worden gebruikt om tot schitterende woningen. Kijk binnen!

Twee dingen die het meest opvallen wanneer we binnenwandelen in deze prachtige appartementen? De hoeveelheid licht en hout, sowieso al een prachtige combinatie, waren de belangrijkste features voor interieurarchitect Arjaan De Feyter. Hij ontwikkelde de binnenkant van deze voormalige brouwerij in Antwerpen, die door architecten Bogdan & Van Broeck verbouwd werden tot ruime wooneenheden, kantoren en zelfs een museum!

Licht in de keuken

The Cube, zoals het project in Wijnegem (Antwerpen) heet, is een oude brouwerij langs het Albertkanaal. Het eerste wat dus opvalt is het gebruik van hout en de gigantische glaspartijen. Dat is in de keuken niet anders. De keukenkasten zijn gemaakt van speciaal massief hout, waardoor er een natuurlijke warmte wordt gecreëerd in de woning. Het lange raam zorgt voor voldoende natuurlijk daglicht, maar kan voor de privacy wel volledig gesloten worden door gordijnen.

Vakmanschap

Toen interieurarchitect Arjaan De Feyter aan zijn opdracht begon waren de appartementen volledig leeg. De aangekochte brouwerij werd net onderverdeeld in verschillende wooneenheden, kantoorruimtes en zelfs een museum. Hij kon dus volledig carte blanche gaan met zijn klant. “De klant wilde werken met eerlijke en warme materialen, maar wel met in een tijdloos design met oog voor detail, afwerking en vakmanschap”, aldus De Feyter. De keuze voor hout was dus snel gemaakt.

Ook was het belangrijk dat de persoonlijkheid van de klant werd doorgetrokken, klinkt het bij de interieurarchitect. “We hebben geprobeerd om zijn karakter in het project te betrekken en om dat te combineren met enerzijds de stijl van het voormalige gebouwd en anderzijds de eigen architecturale stijl. We wilden dus een open en zacht karakter creëren met licht en warme materialen.”

 

Elk appartement in de zogenaamde Cube is een duplex, met langs heel wat verschillende hoeken en kantjes een schitterend uitzicht. De belangrijkste woonruimte bestaat uit een tweepersoons kamer met uitzicht op een mezzanine, waarin de ontwerper een keuken heeft geïnstalleerd met een groot centraal eiland, zoals je hierboven al kon zien.

De rest van de open ruimte op dit niveau is geschikt voor een eethoek en een lounge met meer ingebouwde houten kasten. Een trap met houten trappen brengt je naar de bovenste verdieping van het appartement, waar de slaapkamer is gelegen. Volg je?

Hout boven! (ook boven)

Eenmaal boven valt ons een glazen muur op en een deur die slaapkamer van de badkamer scheidt. In de badkamer vind je dan weer een prachtige inloopdouche waar ook daar hout enigszins subtiel werd toegepast. Hout, wit, licht en kleine koperen details, kortom: een succesverhaal in Wijnegem!

Een topproject in eigen land! Zou jij kunnen wonen in deze appartementen?

Bron: Arjaan De Feyter
Foto’s: Piet-Albert Goethals.

Delen