6 leuke manieren om oude ramen te hergebruiken

Share.

Wie weleens zijn oude ramen heeft vervangen, heeft zich wellicht afgevraagd wat je nu in hemelsnaam moet aanvangen met de vaak afgebladerde of verkleurde ramen. Weggooien? Dat kan, maar waarom zou je dat doen? Geef je oude raam een tweede leven met deze 6 leuke ideetjes. Plezier tijdens het maken inbegrepen en een unieke stijl gegarandeerd!

1. Bewonder jezelf voortaan

Eerst en vooral is het hergebruiken van een oude ramen, deuren, of wat je ook maar kan vinden in huis het ideale doe-het-zelf-project. Met de koude maanden in aantocht weet je misschien met jezelf geen blijf in het weekend en dan is dit dè oplossing. Na het noeste werk, kan je je nadien ook bewonderen in een zelfgemaakte spiegel!

Ofwel kan je gebruik maken van een spray die ramen met een reflecterend laagje verandert in spiegels, ofwel haal je de glazen eruit en plaats je spiegeltjes in de frames voor een uniek resultaat!

2. Decoratie

Je ramen of raamkozijnen hebben meestal goed werk geleverd aan de buitenkant van je woning. Tijd dus om ze ook eens in het interieur te betrekken? Zo kunnen de frames van de ramen dienen als muurdecoratie waarin je foto’s kan bewaren, is het ideaal voor je favoriete binnenplant of kan je een hip ‘pinterest‘-bord maken waar je de nodige afspraken of boodschappenlijstjes op kan prikken (of pinnen).

3. Tafel

En wat als je van een oud raam een salontafeltje kan maken? Het is veel simpeler dan het lijkt. Bevestig je oude raam aan vier houten poten met eenzelfde lengte en klaar is kees. Nadien kan je nog een houten plaat onder het glas bevestigen voor extra opbergruimte of installeer je op die manier schuiven. Een IKEA-salontafel, maar dan uniek en zelfgemaakt! Na afwerken kan je de glazen afplakken en je tafeltje een laagje vernis en/of een kleurtje geven. Blink nadien de ramen op en geniet van je ‘nieuwe’ tafel!

4. Opbergruimte

Een oud raam is de ideale kastdeur. Het geeft gewoon een extra dimensie aan je vitrinekast. Wellicht moet je de deur eerst bijschaven om te passen bij je kast, of bouw je je kast op formaat van je kastdeur/raam. Omdat je nooit voldoende opbergruimte kan hebben. En sowieso moet je heel slim omspringen met opbergruimte. Heb je te weinig ruimte in je woning, probeer in de hoogte te gaan. Hang je raam aan het plafond om er je potten en pannen aan te bevestigen. Handig!

5. Krijtbord

Een oude raam kan ideaal dienen als krijtbord aan je muur. Je kan bijvoorbeeld je muur schilderen met krijtbordverf of een krijtbordsticker aan je muur bevestigen en het raamframe erover bevestigen. Ideaal om je boodschappenlijstje neer te pennen tijdens de week of je weekplanner voor jou en je gezin bij te houden. Zo missen jullie nooit meer een afspraak en kijken jullie terug op een leuke invulling van je oude raam.

6. Kerstmis!

Ho ho ho! Kerstmis komt eraan en dan zijn oude spullen dè meest ideale manier om je eigen kerstversiering te maken. Heb je een oude, houten frame van een raam? Dan kan je om die manier je muur in de juiste sfeer brengen. Of in plaats van zo’n op voorhand gemaakte versiering die je aan de buitendeur hangt, kan je met het frame zelf iets uniek maken!

Share.