Een B&B beginnen bij je thuis: kan dat?

Share.

Je vindt het super om gasten te ontvangen. Bij jou voelt iedereen zich thuis. Vraag je je ook weleens af: wat als ik een B&B zou beginnen in mijn eigen huis? Zou dat kunnen? Ik vroeg het aan de dienst Kwaliteit van Toerisme Vlaanderen en Tim Moons, eigenaar van B&B Azadro, voor de 2e keer verkozen tot “Meest klantvriendelijke B&B van België”. Lees verder en ontdek of jij straks gasten verwelkomt in je eigen B&B!

Aanmelding

Waar je vroeger in Vlaanderen een toeristische uitbatingsvergunning nodig had om een B&B of andere logies te starten, is dat sinds kort niet meer nodig. Je huis zal waarschijnlijk wel een bestemmingswijziging nodig hebben, aangezien je het niet meer alleen meer zal gebruiken om in te wonen. Je lokale stedenbouwkundige dienst kan je daarover informeren. Daarnaast moet je je logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en dat kan in deze moderne tijden gewoon online. Nu nog een bed neerpoten, een wasbakje monteren en klaar, zo gemakkelijk gaat dat niet. Je gasten willen kwaliteit!

Voorwaarden

Alle regels omtrent het uitbaten van logies zijn gebundeld in het Vlaams Logiesdecreet. Je kan deze hier terugvinden. Wil je gasten dus laten betalen om bij jou thuis te overnachten en maak je hiervoor reclame, dan zijn er een aantal verplichte basis- en kamergebonden voorwaarden waaraan jouw gastenverblijf moet voldoen. Want zeg nu zelf, als je in een B&B overnacht, wil je niet in een duffe bezemkast terechtkomen.

Wij willen een brandveilig en proper gastenverblijf waar we voor minstens één nachtje in een goed bed kunnen slapen, onze kleren kunnen opbergen in een kast of aan een kapstok en genieten van een welverdiend bad of douche zonder dat we schrik moeten hebben dat een van de andere gasten plots binnenvalt.  Daarom moet ieder logies beschikken over een brandveiligheidsattest, verzekerd zijn en aan een aantal voorwaarden qua kamerinrichting, sanitair, … voldoen. Alleen het beste voor je gasten, dus!

Zeg niet zomaar B&B

Het klinkt misschien vreemd, maar je mag je logies niet zomaar “bed and breakfast” noemen. De benaming is beschermd en wil je hem gebruiken, dan zijn er extra voorwaarden aan verbonden (ja hoor, er zijn er nog meer). Die zorgen ervoor dat de verwachtingen die je gasten van een B&B hebben zeker vervuld worden. De oude kamer van je kinderen die allang niet meer thuis wonen, aanbieden aan je gaste, maakt van je huis nog geen bed and breakfast.

Wil je the real deal dan zal je een ontbijt moeten aanbieden, moet er iemand in de uitbating wonen die zorgt voor de ontvangst en de vragen van je gasten, moet elke gastenkamer afsluitbaar zijn (geen ongewenste gasten, dus), … Uitbaters die dat willen, kunnen van Toerisme Vlaanderen gratis een erkenning en sterrenclassificatie krijgen. Heb je weleens dat gele schildje aan de voorgevel van een B&B gezien, dan weet je dus dat je goed zit. Hoe meer comfort jij je gasten biedt, hoe hoger de sterrenkwalificatie van Toerisme Vlaanderen. En, zeg nu zelf, sterren aan je voordeur, dat staat niet mis!

Passie

En daar kan Tim over meespreken. Om een B&B te runnen heb je een snufje gezond verstand, een goede scheut hard werk, een dosis kapitaal en vooral een grote portie passie nodig. Zie je dit als een gemakkelijke manier om snel geld te verdienen, dan ben je eraan voor de moeite. Samen met zijn vrouw Miranda baat hij B&B Azadro in Lummen uit. Zij gaan voor dat tikkeltje meer om hun gasten optimaal in de watten te leggen: een welkomstdrankje en een gezellige babbel bij aankomst, tot in de puntjes verzorgde kamers met extra verzorgingsproductjes op de badkamer, een uitgebreid ontbijt met vers fruit, eitje naar keuze, …

“Potentiële starters worden vaak afgeschrikt door de grote hoeveelheid werk die een B&B met zich meebrengt”, weet Tim ons te zeggen. “Je kiest zelf hoeveel tijd je erin wilt steken, maar wil je meedraaien aan de top en je gasten die ultieme ervaring bezorgen, heb je geen andere keuze.” Kamers inrichten, poetsen en zorgen dat ze tiptop in orde zijn, de ontvangst regelen, koffers dragen, het ontbijt verzorgen, de tuin aanleggen en onderhouden, een goede website voorzien, reclame maken, activiteiten uitstippelen, verschijnen als Bongo-arrangement, … Je leest het, een bed and breakfast uitbaten, vraagt veel dedication.

En, mogen wij straks bij jou in bed?

Auteur: KP
Met dank aan Tim Moons van B&B Azadro en Toerisme Vlaanderen.

Share.