Wonen we binnenkort in deze buisvormige micro-appartementen?

Share.

Steeds vaker zoeken we naar innovatieve ideeën om met zo weinig mogelijk woonoppervlakte zo comfortabel mogelijk te leven. Kleine woningen zijn dus in en dat heeft architect James Law maar al te goed begrepen. Hij vond een oplossing om de overtollige ruimte in steden op te vullen en zo veel mogelijk mensen te voorzien van een woning. Zie jij jezelf al woning in deze buisvormige appartementen?

De buis van Hong Kong

Voor dit idee moeten we richting Hong Kong, dat in een werkelijke huizencrisis is gestort. Door een stevige groei in het aantal inwoners, is de vraag naar woningen exponentieel gegroeid. De beperkt beschikbare woningen worden in een mum van tijd voor ontzettend veel geld betrokken. Het signaal voor architect James Law om met beperkte ruimte, zoveel mogelijk mensen in Hong Kong een thuis te kunnen geven. 

Hij lanceerde OPod Tube Housing, een project waarbij betonnen waterbuizen van 2,5 meter breed omgetoverd worden tot huizen van 9,29 vierkante meter groot. Met die beperkte woonoppervlakte werd er slim omgegaan en is technologie gewiekst toegepast, zo kan je de deur van je ‘buis’ openen met je smartphone.

Perfect tussen twee gebouwen

Architect Law claimt echter dat het geen oplossing is voor de gigantische vastgoedproblemen waar Hong Kong onder kreunt, maar het kan wel een aanzet zijn om in bepaalde drukke steden met hoge huurprijzen iedereen een kans te geven. Zo is de gemiddelde huurprijs in Hong Kong 1.700 euro per maand. Een ‘buis’ kan gemaakt worden voor 12.600 euro, terwijl inwoners maandelijks maar 350 euro moeten neertellen. “Ideaal voor een jaar of twee goed te kunnen sparen”, klinkt het bij de architect.

Daarnaast is het volgens de architect een oplossing voor de grote vraag in een volgebouwde stad. Overal zijn er nog braakliggende stukjes waar geen gigantische woning op past. Dan zijn de experimentele, goedkope woningbuizen een oplossing. Zo kan de ruimte tussen twee gebouwen knap en slim opgevuld worden, zoals hieronder. Elke unit weegt een kleine 20 ton, waardoor de meeste kranen deze perfect kunnen stapelen. Hoe je nadien aan je woning geraakt wanneer je helemaal bovenaan woont, is niet bekend.

Binnenkijken in de buis

Hoewel het OPod-project van James Law nog steeds een concept is, heeft de architect een prototype gebouwd dat moet aantonen hoe de woning er precies moet zien. De betonnen buis bevat logischerwijs afgeronde muren en binnenin is er plek om te koken, jezelf te wassen en te leven of rusten. Het glazen voorpaneel fungeert als raam én deur zodat natuurlijk daglicht ook aanwezig.

Binnenwandelen doe je op een houten vloer die gelegd werd om het comfort te verhogen. We moeten je niet vertellen dat rondwandelen op een gebogen vloer niet echt comfortabel is. Binnenin vind je een zetel die je kan uitklappen als bed, is er ruimte voor een koelkast en microgolfoven, is er bergruimte en hangt er een railing waar je kleren aan kan hangen. In het achterste gedeelte van de betonnen pijp vind je een badkamer met douche en toilet. Dat gedeelte werd beter afgeschermd om de privacy van de bewoner te garanderen.

 

Kijk nogmaals binnen in de buizenwoning met dit filmpje!

Is dit voor België de toekomst?

Bron: jameslawcybertecture.com

Share.

Leave A Reply