Wil je je plafond afwerken? Kies je dan voor gipskarton of stucplaten? In dit artikel leggen we je de verschillen haarfijn uit zodat je gemakkelijk kunt kiezen welke toepassing het meest optimaal is voor jouw verbouwing.
Wat is Gyproc?
Gipskartonplaten – in de volksmond vaak ook met de merknaam Gyproc benoemd – zijn platen uit gips omhuld met speciaal, sterk karton. Ze zijn ideaal om plafonds of muren op een propere en snelle manier af te werken. Je schroeft ze vast en werkt de afgeschuinde zijden later af met sneldrogende pleister. Dat schuur je achteraf nog even op en klaar is Kees!
Dit moet je weten over Gyproc
- De doe-het-zelver kan met behulp van gipskartonnen platen snel en eenvoudig een wand of plafond maken.
- De platen zijn beschikbaar in verschillende formaten en diktes en dienen tegen elkaar geplaatst te worden op een structuur van houten balken of Metal Studs.
- De lange zijden van ABA-platen zijn afgeschuind zodat je de naden achteraf met een afwerkingslaag kunt wegwerken. Voor plafonds kun je eventueel kiezen voor 4x ABA-platen met vier afgeschuinde zijden.
- Speciaal voor de badkamer en andere vochtige ruimtes zijn er groene platen met verhoogde waterwerendheid.
- Het grootste voordeel van Gyproc is dat het een droog systeem is. Heb je veel tijd? Je kunt de platen plaatsen en onmiddellijk afwerken. Wil je enkel tijdens je vrije uren werken? Ook dat kan. Je kunt de werken op elk ogenblik onderbreken en na een bepaald aantal uren, dagen of weken voltooien.
Wat is Gyplat?
Stucplaten zoals Gyplat zijn vergelijkbaar. Het zijn ook platen uit gips omhuld met speciaal, sterk karton, maar ze zijn vooral geschikt voor situaties waar je niet rechtstreeks kunt bepleisteren, bijvoorbeeld onder houten vloeren en daken.
Dit moet je weten over Gyplat
- Gyplat zijn stucplaten met een kern van onbrandbaar gips die enkel geschikt zijn voor plafonds.
- Gyplat-platen zijn ideaal voor alle situaties waarin je niet rechtstreeks op een oppervlak kunt stukadoren.
- Met een breedte van 40 of 60 centimeter en een dikte van 9,5 mm zijn er iets minder formaten in vergelijking met Gyproc.
- Deze afgeronde gipskartonplaten plaats je niet tegen elkaar, je moet een overlangse voegopening van zo’n 3 tot 5 mm respecteren voor een optimale hechting.
- In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat-platen niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Door de speciale kartonlaag is een voorbehandeling niet nodig.
- Gebruik voor plafonds met Gyplat-afwerking geen Metal Studs als structuur. Het pleisterwerk heeft een groot gewicht en vereist daarom een PlaGyp-onderstructuur.
Auteur: EM
Foto’s: © Saint-Gobain Construction Products