De 5 goedkoopste landen in Europa om een woning te kopen

Share.

De huizenprijzen in België lijken jaar na jaar de pan uit te swingen, maar betekent dat meteen ook dat België het allerduurste land van Europa is om op zoek te gaan naar een huis? Neen! Integendeel, ons land vervolledigt maar net de Europese top 20 op dat vlak. Maar toegegeven, ons land behoort ook niet tot de goedkoopste van Europa. Wij onderzochten in welke 5 landen je het goedkoopst een huis vindt!

We beginnen ons lijstje dit keer van 5 naar 1, met het allergoedkoopste land onderaan de lijst. De cijfers, samengesteld door de Global Property Guide, werden gebaseerd op een gemiddeld appartement in de belangrijkste stad van het land en zijn uitgedrukt in euro per vierkante meter.

5. Cyprus

Om onze top 5 te openen, trekken we richting Cyprus, een eiland dat al ruime tijd een politiek getouwtrek is tussen Turkije en Griekenland. De Global Property Guide (GPG) heeft daarbij gekeken naar de gemiddelde prijzen waarin appartementen werden verkocht in de belangrijkste stad en tevens de hoofdstad, Nicosia. Voor een woning van om en bij de 100 vierkante meter, betaal je zo’n 153.600 euro (1.536 per m²)

4. Montenegro

Iets goedkoper al vinden we in Montenegro, een land dat sinds 2006 bestaat sinds de afscheiding met Servië. Daarnaast is het wellicht één van de verborgen parels van het Europese toerisme. Maar naast een fenomenale natuur, is het ook aangenaam wonen in hoofdstad Podgorica, waar je per m² zo’n 1.400 euro neertelt, goed voor een gemiddeld appartement van 140.000 euro.

3. Bulgarije

Een land dat de laatste jaren wel proeft van een opkomend toerisme is Bulgarije, met zijn prachtige kustregio’s en parel van een hoofdstad Sofia. Wie er al eens geweest is, zal het wellicht beamen en er misschien wel willen wonen. Goed nieuws, voor een gemiddelde woning van 100 m² betaal je ‘maar’ 130.000 euro, of logischerwijs 1.300 euro per m².

2. Macedonië

Het op één na goedkoopste Europese land om een huis of appartement te kopen is Macedonië. De voormalige Joegoslavische republiek geniet niet dezelfde aandacht als zijn voorgangers hierboven, maar heeft met meer dan vijftig meren en maar liefst zestien bergen hoger dan 2000 meter een ongerepte natuur die kan aanzien worden als een troefkaart. Ook hoofdstad Skopje mag je dan zeker niet links laten liggen. Ben je bereid er te blijven? Dan tel je voor een gemiddelde woning een kleine 113.400 euro (of 1.134 per m²) neer.

1. Moldavië

En tot slot onze nummer één. Ook dit land is voor menig toeristicus een vreemde eend in de bijt. We trekken richting Moldavië, een land dat enkel grenst met Oekraïne en Roemenië en waar de prijzen werden bekeken in de hoofdstad, Chisinau. Voor een woning van om en bij de 100 vierkante meter, betaal je zo’n 96.500 euro (965 euro per m²), het allergoedkoopste in heel Europa!

De allergoedkoopste?

En toch kan het goedkoper! We vliegen hiervoor naar het tropische eiland Madagascar, waar je in hoofdstad Antananarivo het allergoedkoopst af bent wanneer je ergens ter wereld (in een hoofdstad) een huis wil kopen. Volgens het GPG betaal je in de hoofdstad een peulschil voor een volwaardig appartement van 100 m². Prijskaartje: 52.000 euro.

En België?

Hoewel de huizenprijzen in ons land jaar na jaar blijven stijgen en uiteraard ontzettend veel factoren de prijs bepalen, heeft de GPG ook voor België een prijs kunnen vastpinnen voor een gemiddelde woning van 100 m², in onze hoofdstad, Brussel. In ons land tel je een pak meer neer dan in de 5 goedkoopste landen, maar ondanks dat staat België slechts 20e op 38 landen met  een gemiddeld prijskaartje van 302.300 euro!

Bron: Global Property Guide

Share.