Een optie nemen op een woning, wat is dat?

Share.

Je vindt het huis van je dromen maar je bent nog niet 100% zeker dat je het kan of wilt kopen. Is een optie op de woning nemen dan een optie om je wat extra tijd te geven?

We kregen een mail van Saartje en Samir. Dit sympathieke koppel uit Zonhoven is op zoek naar een betaalbare starterswoning in de regio Hasselt. Door het ingeven van hun zoekcriteria vonden ze een leuk huis dat helemaal bij hen past. Ze staan te popelen om een bod te doen, maar willen nog wat bedenktijd om zich beter te informeren over hun lening. Nu vragen ze zich af hoe ze een streepje voor kunnen hebben op de andere kandidaat-kopers zonder het risico te lopen dat het huis verkocht wordt aan een ander. Is een optie nemen het antwoord?

Wanneer is een optie een optie?

Een optie is een handige tussenoplossing als je een woning ziet zitten, maar nog niet helemaal zeker bent van de aankoop. Kan je wel een lening krijgen? Ben je wel 100% zeker dat de woning is wat je zoekt? Of wil je de woning nog bekijken met je architect omwille van verbouwplannen? Je kan in dat geval aan de verkoper vragen om een optie te nemen op het huis. Hij is niet verplicht om hierop in te gaan. Doet ie dat wel, verbindt hij zich ertoe de woning gedurende een bepaalde periode niet aan iemand anders te verkopen. Dus even koest, andere geïnteresseerden!

Hoe moet die optie eruit zien?

Saartje en Samir zien zo’n optie wel zitten. Dat geeft hen tijd om meer zekerheid te krijgen over hun lening. Welke informatie moet er onder andere in hun optie staan?

  • Hun eigen gegevens en die van de verkoper(s)
  • Een gedetailleerde beschrijving van het pand
  • De verkoopprijs
  • De verkoopsvoorwaarden (een hele belangrijke is bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening)
  • De termijn (van de optie)

Voor niets gaat de zon op. Om de verkoper over de streep te trekken, wordt soms overeengekomen dat de kandidaat-koper hier een bepaalde som voor betaalt, die dient als een soort voorschot.

Wat als we de woning kopen

Als je tegen de deadline beslist de woning te kopen, moet je dit schriftelijk aan de verkoper laten weten. In vaktermen heet dat ‘de optie lichten’. Vanaf dat moment is de verkoop definitief en helemaal officieel. Het is dus zaak om niet licht over de optie te gaan en alle verkoopsvoorwaarden erin op te nemen. Want anders kan je wel eens gejost zijn. Heb je centen neergeteld voor de optie, dan gelden die als eerste voorschot op de aankoop. Geen verloren geld dus!

Wat als we de woning toch niet willen kopen

Dan gaat de verkoop niet door en is de eigenaar vrij om de woning aan iemand anders te verkopen. “En onze centen dan?”, hoor ik je zeggen. Er is jammer genoeg geen niet-goed-geld-terug-garantie. In dat geval geldt het geld als een soort schadevergoeding voor de verkoper. Hij had in de tussentijd immers het huis aan iemand anders kunnen verkopen die nu misschien niet meer geïnteresseerd is. Heb je echter opschortende voorwaarden aan je optie toegevoegd, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening, dan zijn de centen wel terug de jouwe.

Je opties openhouden

Het is altijd goed om je opties open te houden, dat geeft je de tijd en mogelijkheid om dingen na te gaan en uit te zoeken of de woning echt iets voor jou is. Samir en Saartje hebben een optie kunnen nemen op de woning in Zonhoven. Twee weken later was de knoop doorgehakt en werd de koop definitief. We wensen hen alvast veel succes toe met hun nieuwe huis! En jou met het vinden van het jouwe!

Auteur: KP

Share.