Dé manier om de juiste prijs voor je woning te bepalen

Share.

Een verkeerde prijs is altijd nadelig. Is hij te hoog? Dan krijg je je woning nooit verkocht. Te laag? Dan loop je een serieuze som mis. Het zijn enkele mythes die de ronde doen en heel wat aanbieders van woningen doen twijfelen. Een gouden evenwicht tussen vraag en aanbod is daarom belangrijk. Enkel zo ben je zeker van een vlotte verkoop en een optimaal rendement.

Dat mensen emotionele wezens zijn, klopt. Maar hoe belangrijker de aankoop, hoe meer de ratio overheerst. Met andere woorden: laat objectieve gegevens primeren boven emotie, wanneer je de prijs van je woning bepaalt. Onder andere de staat van je woning, de buurt en de energiezuinigheid spelen een belangrijkere rol dan wat jij zelf van je woning vindt.

Starten met een te hoge prijs is een no go

Veel huiseigenaars denken dat het een slimme zet is om te starten met een te hoge prijs. Want ‘je weet maar nooit’ en ‘je kunt nog altijd zakken’. Maar op die manier blijft je woning te lang te koop staan. Dat wekt wantrouwen op. Zeker wanneer potentiële kopers merken dat je verkoopprijs stelselmatig daalt.

Eén manier: de juiste data gebruiken

Uiteraard kan je zelf je woning verkopen, maar ook gebruik maken van een makelaar kan een enorme hulp zijn. Hij of zij heeft alle gegevens en tools in handen om tot het ideale prijspunt te komen. Dat doet je makelaar onder andere via een gedetailleerde schatting van de woning en de verkoopprijzen van gelijkaardige woningen in de buurt.

Maak de prijs nog aantrekkelijker

Je weet intussen waar je prijs ongeveer moet liggen voor succes. Tijd om het nog verder te ‘tweaken’:

  • Gebruik de ‘99’-strategie: een prijs van 299.000 euro wekt meer interesse dan een prijs van 300.000 euro.
  • Wees niet té creatief met je prijs. Een prijs van 322.223 euro roept alleen maar vraagtekens op.

Auteur: SDC

Share.