NIEUW: “Huur een opruimcoach in!”

Share.

Een bomvolle kleerkast, maar ‘niks om aan te trekken’, rondslingerende troep of kratten waar papieren uitpuilen. Je hebt werkelijk van alles te veel, buiten tijd. Een proper en schoon huis: dat willen we allemaal wel, maar weet je niet waar te beginnen?

Huur dan een opruimcoach in! Want het moet gezegd: ‘ontspullen’, consuminderen of minimaliseren – kortom: gelukkig worden mét minder spullen – wint aan populariteit. Dat merkt ook opruimcoach Nele Colle: “Er is steeds meer vraag naar een opruimcoach. Het taboe om huishoudelijke taken uit handen te geven lijkt af te nemen, en gelukkig maar. Er hing een lange tijd veel schaamte rond, want ‘iedereen kan en doet het, waarom ik niet’, maar hulp vragen is meer dan oké!” Maar ook een blik in de boekenhandel bevestigt: opruimen is booming business.

De standaarden zijn helaas steeds vaker een huis met een hoog Pinterest- of Instagramgehalte.

Minder spullen, meer geluk

Gelukkiger worden met minder, dus. Een mooi idee, maar ook een beetje beangstigend in een maatschappij waarin een consumptiedrang heerst. Ook tijden waarin Instagram en Pinterest de plak zwaaien op onze schermpjes, legt de lat naar een Pinterestwaardig huis hoog. “En toch is het belangrijk om na te gaan wat écht belangrijk is in huis, maar ook in je leven. En daar helpt opruimen je bij. Je leert kiezen, relativeren en deels verliezen. Meer doen met minder en terugvallen op de essentie: die boodschap wil ik meegeven aan mijn klanten”, aldus Colle.

Jong als oud, alleenstaand of getrouwd

Colle is er steevast van overtuigd: opruimen zorgt voor rust in huis, maar ook in je hoofd. Je creëert ruimte en krijgt grip op de woekerende chaos in huis. Onnodige spullen vliegen de deur uit, wat overblijft krijgt een vaste plek. “Ontspullen is echter een werk van lange adem. Chaos die je in jaren hebt, ruim je niet in 1-2-3 op. Om die reden ga ik eerst langs bij mijn klanten voor een kennismakingsgesprek: welke obstakels moeten weggewerkt worden, wat wil de klant bereiken? Vervolgens leiden ze me rond in huis, en tijdens deze rondleiding geef ik ze hapklare tips mee waar ze onmiddellijk mee aan de slag kunnen. Na dit gesprek plan ik sessies in, afhankelijk van de te klaren klus.”

Iedereen kan de diensten van een opruimcoach inhuren, zowel jong als oud, alleenstaand of iemand met een bruisend gezinsleven. “Voor de duidelijkheid: mijn klanten zijn per definitie geen chaoten. Soms hebben mensen enige objectiviteit nodig omdat er emoties bij gepaard gaan. Zo houden ze bijvoorbeeld geërfde spullen bij die ze niet nodig hebben, maar die wel emotioneel geladen zijn. ‘Ik heb ze nog, dus heb ik ook mijn herinneringen nog.’ Maar wees gerust, die herinneringen zitten gebeiteld in je hoofd. Daar heb je geen honderden foto’s of hebbedingen voor nodig zeg maar.”

JOMO is het nieuwe FOMO

The ‘Fear Of Missing Out’ (FOMO): je hebt er vast al van gehoord. De kans is zelfs relatief groot dat jij hieraan ‘lijdt’. Je werk, gezin en sociaal leven probleemloos combineren, en niet vergeten om af en toe iets te posten op sociale media. Maar in 2019 neemt ‘JOMO’ het roer over (the Joy Of Missing Out), oftewel: het plezier om iets te missen door bewust te genieten en niet mee te doen aan alle hypes.

“Als je bewuster kiest wat je doet, met meer ‘JOMO’, ontdek je wat er écht belangrijk is in je leven”, aldus Nele. Enkele van haar tips:

  • Groepeer: “Wil je toch in iets investeren, laat het dan mandjes en bakjes zijn. Want deze opbergspullen werken écht. Alles blijft mooi samen, en je hoeft niet alles netjes te rangschikken.”
  • Selecteer: “Alles netjes leggen, wil niet zozeer zeggen dat je opruimt. Vaak herleg je iets, maar het is belangrijk dat je ook gaat selecteren en denken ‘heb ik dit wel écht nodig’?
  • Duurzaamheid: “Mensen hebben snel de neiging om dure spullen te houden, hoe onnuttig ze ook zijn. Denk liever: duurzaamheid is belangrijk, en je kunt er veel langer van genieten!”

Foto: Jessica Helgerson Design

Deze en andere tips lees je in Nele’s boek ‘JOMO’, waarin ze opruimtips geeft en uit de doeken doet hoe ze er na een burn-out in slaagde haar levensvreugde te verhogen door geen of minder aandacht en tijd te besteden aan zogezegde verplichtingen en hypes. Het boek vereist ook een doorschuifsysteem. Heb je ‘m uit? Doorgeven! .

PRAKTISCH
Prijkt een orderlijker huis bovenaan je lijstje met goede voornemens voor 2019? Neem dan een opruimcoach onder de arm!

  • Van een hele woning of kantoorruimte tot een lade- en kleerkast: een opruimcoach brengt overzicht.
  • Je krijgt heel wat tips mee om – na het opruimtraject – de orde en structuur te bewaren.
  • Het prijskaartje? Voor een adviesgesprek betaal je gemiddeld 85 euro. Een sessie kost 55 euro per uur.

Auteur: RM

Share.