5 mogelijkheden voor je plafond

Share.

Muren perfect afgewerkt? Vloeren tiptop in orde? Geweldig, maar kijk ook eens naar boven: je plafond verdient evenveel aandacht. Je hangt er niet alleen je verlichting aan, maar kan ook kiezen voor een bijzondere afwerking en solide (geluids)isolatie.

We beginnen met een tip: stem je plafond niet alleen af op stijl en budget. Kijk ook naar de praktische mogelijkheden. Denk in functie van je specifieke ruimte en hou rekening met vochtigheid, akoestiek en brandwering. Wat dacht je van deze oplossingen?

1. Vals plafond: de klassieker

De voordelen van een vals plafond? Je verstopt je leidingen en kabels, zorgt voor meer warmte- en geluidsisolatie én je speelt met texturen, materialen, inbouwverlichting, ornamenten en niveauverschillen. Van gips tot metaal: valse plafonds kan je maken uit uiteenlopende materialen. Zo passen ze altijd bij jouw budget en specifieke omstandigheden. Aluminium is bijvoorbeeld ideaal in vochtige ruimtes.

2. Systeemplafond: handig en budgetvriendelijk

Een systeemplafond is een vals plafond dat je aan je huidige plafond bevestigt. Deze afwerking wordt vooral gebruikt in gebouwen zonder woonfunctie. Toch zie je ze systeemplafonds steeds meer opduiken in woningen. Geen wonder: ze zijn handig en budgetvriendelijk. Je brengt er makkelijk spots in aan en je kan individuele platen en profielen vlot vervangen. Systeemplafonds verbeteren bovendien de akoestiek van een ruimte en werken brandwerend. Kostprijs? Tussen 15 tot 60 euro per vierkante meter.

3. Spanplafond: strak en meeneembaar

Ook een spanplafond bevestig je aan je originele plafond. Het verschil met systeemplafonds? Een vakman spant doeken op in frames, wat strak oogt. Het is wel lastig om bij het achterliggende dradennetwerk te raken. Maar als je verhuist, neem je je spanplafond zonder problemen mee. Wat betaal je voor een spanplafond? Gemiddeld 75 euro per vierkante meter.

4. Gyproc-plafond: stabiel en brandwerend

Een Gyproc-plafond is erg stabiel en brandwerend. Je kan het materiaal op elke ondergrond plaatsen. Het vraagt wel wat afwerking. Zo moet je de voegen dichten en de gipsplaten schilderen. Gyproc is eenvoudig te plaatsen. En kost je 30 tot 80 euro per vierkante meter.

5. Houten plafond: warm én brandwerend

Een houten plafond heeft niet alleen een warme uitstraling, het materiaal houdt de warmte in je ruimte effectief vast. Bovendien is het materiaal geluiddempend en werkt het – raar maar waar – brandwerend. Kies uit massief houten planken, schroten, panelen of fineer. Natuurlijk, een houten plafond is een behoorlijke investering, maar het materiaal gaat heel lang mee. Met een goede behandeling verwijder je vuil in een handomdraai en heb je weinig onderhoudskosten.

Vergeet je isolatie niet!

Isolatie in je plafond? Dat betekent: minder warmteverlies en minder geluidsoverlast. En dus ook minder hoge rekeningen en meer wooncomfort.

  • Wist je dat 25% van de warmte in huis gaat verloren door een slecht geïsoleerd dak. Je zolder isoleren, is altijd een interessante investering.
  • Veel geluidsoverlast in huis? Dan verlaag je best je plafonds. Zo plaats je vlotjes isolerend materiaal tussen twee verdiepingen.
  • Voor een vals plafond met geluidsisolatie betaal je 80 à 120 euro per vierkante meter. Een plat dak aan de binnenkant isoleren, kost vaak maar 30 à 40 euro per vierkante meter. Maar hoe dan ook betaalt je investering zichzelf terug.

Auteur: SDC

Share.