IN BEELD: Annelies verbouwde op haar eentje deze vervallen boerderij

Share.

Het leek een onmogelijke opgave om een vervallen boerderij te renoveren. En toch zag Annelies Stas (35) het zitten om die uitdaging in haar eentje aan te gaan. Ze vertelt hoe ze het aanpakte.

“Het was nochtans maar de tweede woning in Laar bij Landen waar ik – intussen vijf jaar geleden – een kijkje ging nemen. En ik was op slag verliefd op de toenmalige boerderij die al niet meer volledig intact was. De vele werken konden me niet weerhouden. Het enige probleem was de vraagprijs van de woning waarbij ook nog de zware verbouwingskosten moesten bijgeteld worden”, vertelt Annelies.

De gevel kreeg ook een opknapbeurt en ziet er na de opknapwerken (rechts) prachtig uit!

Samen investeren

Uiteindelijk besloot Annelies’ zus om mee in het project te investeren. Tenminste nadat een architect zich over het project boog met de bedoeling het terrein in twee te splitsen. De oude boerderij zou bestemd zijn voor Annelies, het stuk grond voor een nieuwbouw voor haar zus.  De oude koeienstal zou een ruime garage worden. Samen zouden ze investeren in een paardenstal die ze beide gebruiken. “We lieten schatten hoeveel we – op basis van de ingenomen oppervlakte – elk zouden moeten betalen. Dat was het eerlijkste”, aldus Annelies. Na een melding over een mogelijke asbestbegraving op het terrein heeft het zowaar een jaar geduurd vooraleer Annelies aan haar project kon beginnen.

Afbreken en zelfbouwpakketten

En dan kon de grote verbouwing van start gaan. Zo goed als alle werken zijn door Annelies uitgevoerd. “Het leukste werkje was de afbraak. Samen met mijn vader heb ik muren uitgebroken en het dak afgehaald. Het was ongelooflijk hoeveel muren dit huis telde. Een dakwerker heeft een nieuw dak geplaatst, een schrijnwerker nieuwe ramen en deuren. Bij een sanitairgroothandel rekende ik op een zelfbouwpakket om zelf sanitair en ventilatie te kunnen plaatsen. Als je hier geduldig voor bent en die werken graag zelf wil uitvoeren, lukt dat best”, zegt Annelies.

“Ook elektriciteit hebben we zelf in orde gezet. Het is alleen nog wachten op de goedkeuring en uiteindelijk de aansluiting. De voorgevel en zijgevel zijn beschermd dorpsgezicht en moesten we dus behouden. Op isolatievlak betekende het dat ik deze muren langs de binnenkant moest isoleren. Een keuken is al geïnstalleerd. Vandaag werk ik samen met mijn broer de vloeren af en rest nog de installatie en afwerking van de badkamer.”

Hotel mama

Financieel kreeg Annelies het klaargespeeld door zelf voor een groot deel eigen inbreng te zorgen. “Ik woon nu nog steeds bij mijn ouders in afwachting van mijn verhuis. Ik heb dus lang kunnen sparen. Nu heb ik twee leningen lopende: eentje voor de aankoop van de woning, eentje voor de renovatiewerken. Zelf zie ik het niet haalbaar om het op een andere manier gebolwerkt te krijgen.”

Geen deadline

Hoe Annelies hierop terugkijkt? “Ik wist van mezelf wel dat ik met een hamer en boormachine overweg kon. Verder wist ik wel dat ik handig was, en wilde me dan ook aan afbraak en heropbouw wagen. Mijn zus woont nu bijna een jaar in haar woning. Het deert me niet dat mijn verbouwing zoveel tijd in beslag neemt. Ik heb mezelf ook nooit een deadline opgelegd, dat is al een grote stress minder. En het belangrijkste van al: met dank aan mijn zus voor de aankoop en met grote dank aan mijn vader en broer voor hun hulp komt mijn huisje prachtig in orde!”, besluit Annelies.

We wensen Annelies nog veel succes met de voltooiing van de verbouwing! 💪

Auteur: KC

Share.