NIEUW: een akte voor je huis afsluiten kan nu per videoconferentie

Share.

Wie een woning wil kopen, moet niet meer langs bij de notaris van de andere partij. Zo is het voortaan mogelijk om via een videoconferentie een notariële akte af te sluiten. Zo surfen de Belgische notarissen anno 2019 mee op de digitale golf en werken ze mee aan oplossingen om kopers tijd te besparen.

Het wordt dus mogelijk om een notariële akte, zoals de koop van een woning, af te sluiten zonder dat je je als koper per se hoeft te verplaatsen. Waar we vroeger langsgingen om de akte te laten verlijden, is dat voortaan mogelijk via videoconferentie. “Notarissen staan voor de dubbele uitdaging dat ze moeten zorgen voor rechtszekerheid in een wereld waarin de digitale evoluties elkaar in snel tempo opvolgen. Met het verlijden van een akte op afstand, komen de notarissen aan beide tegemoet”, zegt Philippe Bosseler, voorzitter van de Federatie van het Notariaat.

Waarom is dit mogelijk?

Stel, bij de aankoop van een woning heb je in de meeste gevallen twee partijen, enerzijds de koper en anderzijds de verkoper. Wanneer zij elk hun eigen notaris hebben en hun kantoren bevinden zich op ruime afstand -bijvoorbeeld wanneer je een tweede verblijf aan de kust wil kopen- van elkaar, verliezen heel wat partijen onnodig veel tijd.

Daarom volstaat het dat elke partij verschijnt voor zijn eigen notaris. Vandaar kan hij de toelichting en het voorlezen van de akte via videoconferentie bijwonen. Wie mee wil gaan met de digitale versnelling zorgt ook best voor een degelijk veiligheidssysteem, maar ook daar werd aan gedacht. Zo wordt er gebruik gemaakt van een beveiligd elektronisch netwerk dat de notariskantoren met elkaar verbindt. Dankzij dat veilig en performant netwerk kunnen notarissen data met elkaar en met de overheid delen, maar het maakt ook vertrouwelijke videoconferenties mogelijk.

Hoe werkt het?

We gidsen je even door het proces.

Aanwezigheid bij eigen notaris

Om een akte op afstand te verlijden, moeten alle betrokken partijen akkoord gaan. Zoals al vermeld, volstaat het dat elke partij verschijnt voor zijn eigen notaris. Alle betrokken notarissen, zowel de notaris die de originele akte zal bewaren als de notaris van de andere partij, moeten de volledige videoconferentie bijwonen zodat zij steeds kunnen tussenkomen om de partijen bij te staan.

Groot scherm

Tijdens de videoconferentie kunnen de partijen de voorlezing van de akte op een groot scherm volgen. Zowel de partijen als de betrokken notarissen kunnen tijdens het overlopen van de akte vragen stellen en/of opmerkingen formuleren. Eventuele aanpassingen kunnen onmiddellijk worden aangebracht. Via het scherm kunnen alle betrokkenen de wijzigingen zien.

Ondertekenen

Pas daarna wordt de aangepaste akte afgedrukt en ter ondertekening voorgelegd. Om de akte nog op papier is, moet de partij die niet ter plaatse is een volmacht geven aan iemand die aanwezig is op het kantoor waar de akte zal getekend worden. Ook hier kunnen verplaatsingen vermeden worden, door een volmacht te geven aan een medewerker van de notaris die de akte
bewaart.

De sleutel

Tijdens het verlijden van de akte is het belangrijkste aspect ook nog het overhandigen van de sleutel. Dat dient minstens vijf dagen op voorhand per post of in persoon te worden geleverd bij de notaris van de koper. Bij de levering zitten ook liefst de documenten zoals het energieprestatiecertificaat (EPC), het attest van de elektrische installaties, het postinterventiedossier en andere basisakten bij.

Bron: notaris.be

Share.

Leave A Reply