IN BEELD: de waanzinnige verbouwing van Gea en Robbe

Share.

Een huis waarvan ze het bouwjaar niet exact weten en een keuken waar het gewoon binnenregent. We schrijven zaterdag 26 november 2016, wanneer Gea (27) en Robbe (28) hun intrek nemen in een rijhuis in Lier. Het lijkt een ideale eerste woning voor het koppel, maar er blijkt nog werk aan te zijn. Veel werk. Dit is het resultaat van meer dan twee en een half jaar werken!

Gelukkig was het niet rijp voor de sloop. “Integendeel”, opent Gea haar verhaal. “De vorige eigenaar had de woning al deels gerenoveerd. De vloer in keuken en living werd vernieuwd en enkele gyproc-muren gaven het huis een andere indeling. Verder stond er een redelijk nieuwe keuken in en werd er centrale verwarming gelegd.”

Breken hoefde dus niet, maar voor de rest moest zowat het hele huis een make-over ondergaan. Daar zijn ze 2,5 jaar mee bezig geweest. “Natuurlijk hebben we er niet elke dag/week in kunnen bezig zijn, maar we willen het totaal aantal uren dat we in de renovatie hebben gestoken toch liever niet optellen”, lacht het koppel.

De voorgevel: voor, tijdens en na. Foto’s: Robbe & Gea

Dit was de verbouwing van Robbe en Gea

Ondanks ze niet moesten breken, vlogen ze er toch stevig in en werd ondermeer de kleine inkomhal, die werd uitgebroken en opnieuw betegeld, en de trap volledig vernieuwd.

De inkomhal en trap kregen een stevige, lichtrijke opknapbeurt. Het toilet werd (eindelijk) voorzien van een raampje. Foto’s: Robbe & Gea

Keuze om te renoveren

Ondanks Gea er niet echt naar uit keek, wisten ze wel waar ze aan begonnen. “Robbe wilde heel graag een woning kopen ‘waar nog werk aan was’. Dus zo geschiedde. Toen we het kochten, hadden we niet echt een plan. Toen we de sleutel kregen, zijn we pas gaan nadenken. Eerst kozen we ervoor om ruimtes aan te pakken die prioritair in orde moesten worden gebracht: de slaapkamer en de woonkamer.”

De slaapkamer: voor, tijdens en na. Foto’s: Robbe & Gea

Daarnaast kregen nog andere ruimtes bewust voorrang. “We moesten de hele tuin (struiken/bomen, stenen, twee koterijen vol met materiaal) al leeghalen omdat al het puin eerst door ons huis moest, aangezien wij niet langs achter weg kunnen. We wisten vooraf al dat het een groot nadeel is als je niet langs achter weg kan en dat bleek dus ook meermaals tijdens de renovatie. Zelfs de kruiwagen kon niet door de deur. We moesten alles in onze handen of via emmers tot vooraan dragen. Een avontuur op zich. En ook telkens een vuile keuken en woonkamer, natuurlijk”, vertelt Gea.

“Toen we de sleutel kregen, stond het huis vol materiaal van de vorige eigenaar. Niet afgesproken, bummer. Gelukkig snel opgelost!” Foto’s: Robbe & Gea

Het verloop

Het koppel vatte de renovatie aan met een belangrijk punt: de controle van de elektriciteit. Vervolgens werden de belangrijkste ruimtes (zoals hierboven) leefbaar gemaakt. Ook werd er onder andere de badkamer aangepakt en voorzagen ze de keuken van een opfrisbeurt.

Maar het was vooral het dak boven de keuken wat voor verrassingen zorgde. “Bij hevige regenval, regende het binnen in de keuken”, vertelt Gea. “Omdat dit meermaals gebeurde, hebben wij uiteindelijk besloten het dakje helemaal te laten vernieuwen. Toen pas werd duidelijk hoe rot het hout onder de roofing eigenlijk was. Een onverwacht kostenplaatje dus!”

Het hout was zo rot dat het binnen regende. Foto’s: Robbe & Gea

Hoera, verbouwen!

Voor de meeste verbouwers is de periode er eentje van stress en kunnen er problemen opduiken. Dat was ook niet anders bij Gea en Robbe. “Wij zijn wel wat gebotst op afspraken en opvolging met de vakmannen/zelfstandigen. Zij kwamen soms op een ander tijdstip dan werd afgesproken en de werken duurden soms langer dan voorzien. Daarom hebben wij geprobeerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Dat duurt dan misschien wat langer of de afwerking is dan misschien net iets minder perfect, maar je hebt het wel volledig zelf in de hand en bent niet afhankelijk van anderen.”

Gelukkig is verbouwen ook leuk. “Ik denk meteen aan de bezoekjes aan IKEA. Heel fijn, tot je terug bij je auto merkt dat je écht te veel hebt gekocht en je je moet laten depanneren door je ouders omdat niet alles in de auto geraakt. Echt gebeurd, maar bij wie nog niet, hé”, lacht Gea.

Foto’s: Robbe & Gea

Nog eens verbouwen?

Hoe kijkt het koppel terug op de verbouwing? “Moest de tijd teruggedraaid worden naar 2016, dan zouden we het zo opnieuw doen! Veel gevloekt en geduld moeten hebben, maar nu we hier bijna op ons plek zitten, brengt dat wel veel voldoening. Maar als we in de toekomst op zoek gaan naar een nieuwe woning, gaan we toch vriendelijk bedanken voor een te renoveren huis. Onze verbouwing samenvatten? “Dé ultieme relatietest? Dat is samen je huis renoveren. En geduld, een héél schone deugd.”

Bespaartips!

Met het verbouwen van een woning komt er heel wat budget bij kijken. Hoe is het koppel daarmee omgegaan? “Steek tijd in het vergelijken van prijs/kwaliteit, pols bij familieleden en neem hun verbouwervaringen mee. Vraag dus zeker hulp of een mening als je vast zit”, klinkt het vastberaden.

Zo wilde het koppel graag verticale houten latjes op de achtergevel, maar moest het qua budget op zoek gaan naar alternatieven. “Om budgettaire redenen hebben wij keuzes moeten maken. Een daarvan was ook de handen zelf uit de mouwen steken. Handige tip hierbij zijn de filmpjes van doe-het-zelver Roger op YouTube. Heel leerrijk en duidelijk. Je moet alleen wel kunnen accepteren dat wat je zelf hebt gedaan, soms niet helemaal perfect is!”

Foto’s: Robbe & Gea

Graafwerken Loe

Tot slot werd de tuin helemaal onder handen genomen en prachtig ingericht. “Als je dan klaar bent, haal je een hond in huis die die graag graaft in een net aangelegde tuin”, lacht Gea. “Daar hebben we een stukje moeten afbakenen om nieuw gras te zaaien. Hopelijk groeit dat snel mooi terug, houdt ‘Graafwerken Loe’ het nadien voor bekeken en neemt hij genoegen met liggen, rollen en sprintjes trekken in de tuin.”

De tuin werd leeggehaald en kreeg een ongekende make-over. Foto’s: Robbe & Gea

Bedankt en nog veel succes, Robbe en Gea!

Share.