Bakstenen vs. steenstrips: waar val jij als een blok voor?

Share.

Iedereen kent de klassieke baksteen. Ze gaan al eeuwen mee. Er wordt zelfs gezegd dat we met zo’n harde klomp in onze maag worden geboren. Maar sinds een aantal jaren kennen we de opmars van de hippe en slanke broer van de baksteen: de steenstrip. Welke je juist moet kiezen? We zoeken het voor je uit.

Om te beginnen: wat is een steenstrip juist? Simpel: het is een baksteen van ongeveer 2 centimeter dik. Hoe hij wordt gemaakt? Ook simpel: er wordt eerst een baksteen geproduceerd, en daarvan wordt een steenstrip afgezaagd.

1. Plaats besparen

Omdat steenstrips zo’n 2 centimeter dik zijn, besparen ze heel wat plaats en zijn ze bijvoorbeeld de uitgelezen oplossing om je bestaande gevel in een nieuw jasje te steken. Daarom worden ze vaak gecombineerd met buitenmuurisolatie.

Steenstrips – bakstenen 1-0

2. Tijd besparen

Steenstrips worden niet zoals een klassieke muur gemetseld. Ze worden met een flexibele en vorstbestendige cementlijm tegen een isolatieplaat of muur bevestigd. Daarna rest er nog één stap: opvoegen. En daarmee is de kous af.

Steenstrips – bakstenen 2-0

 

3. Esthetiek

Bakstenen hebben heel wat formaten, vormen en afwerkingen. Maar bij steenstrips vind je nog veel meer variatie. Hoewel steenstrips meestal van baksteen gemaakt worden, bestaan er ook varianten uit beton, natuursteen of gips.

Steenstrips – bakstenen 3-0

4. Kwaliteit

De kwaliteit van de meeste bakstenen afkomstig uit België worden, hebben een BENOR-keurmerk en voldoen aan de Europese CE-normen. Omdat een steenstrip afkomstig is van een baksteen, heeft het dezelfde kwaliteitseigenschappen op het vlak van vocht- en vorstbestendigheid.

Steenstrips – bakstenen 4-1

5. Kostprijs

Het klinkt misschien vreemd, maar de slanke steenstrip is gemiddeld 30% duurder dan zijn dikkere maatje. Toch is het logisch: eerst wordt een baksteen gemaakt, en vervolgens wordt de steenstrip ervan afgezaagd. Dat betekent dus: extra handlingkosten die bij een gewone baksteen niet nodig zijn.

Steenstrips – bakstenen 4-2

Steenstrips bieden heel wat mogelijkheden om bijvoorbeeld je gevel op een snelle en creatieve manier te renoveren. Ze kunnen ook binnen gebruikt worden als wand- of plafondbekleding. Bovendien win je aan snelheid, terwijl je iets meer betaalt.

Auteur: SDC

Share.