Wat is de wederbeleggingsvergoeding?

Share.

Is het slim om je lening sneller dan gepland af te betalen? Omdat je bijvoorbeeld geërfd hebt of de loterij hebt gewonnen? Wel, de bank kan je ‘straffen’ met een wederbeleggingsvergoeding, een soort schadevergoeding die ook wel funding loss genoemd wordt. We leggen het haarfijn uit.

De Belg is een fervente spaarder. In juni 2018 stond er meer dan 265 miljard euro op de spaarboekjes, een heus recordbedrag. Maar wat doe je met al dat geld als het toch niets opbrengt? Eén van de vele mogelijkheden is je lening – voor bijvoorbeeld een huis of een auto – sneller dan gepland af te betalen. Maar is dat wel een goed idee?

Als je je lening vroeger dan gepland terugbetaalt, mag de bank je om een wederbeleggingsvergoeding vragen. Dat is een soort schadevergoeding om het rendementsverlies te compenseren. Want als je je lening sneller terugbetaalt dan je bent overeengekomen in het contract, moet de financiële instelling op zoek naar een nieuwe klant. Bovendien loopt de bank ook toekomstige interesten mis, en die vergoeding kan dat verlies dus compenseren.

Hoeveel bedraagt de wederbeleggingsvergoeding?

Hoeveel de wederbeleggingsvergoeding precies bedraagt, hangt af van drie factoren:

  • het bedrag dat je wilt terugbetalen,
  • de rentevoet waaraan je hebt geleend en
  • de manier waarop je geld hebt geleend: als particulier of als bedrijf.

Heb je als particulier een lening afgesloten om een woning te kopen of te bouwen? Dan moet je maximum drie maanden intrest betalen als je beslist om je lening in één keer of gedeeltelijk terug te betalen. Let op: ook als je een herfinanciering doet van je hypothecaire lening moet je een wederbeleggingsvergoeding betalen.

Stel dat je een woonlening hebt afgesloten tegen een hoge rentevoet van 5 procent, en na een paar jaar kun je je lening volledig terugbetalen, wat nog 75.000 euro is, dan is de rekensom snel gemaakt: 5 procent van 75.000 is 3.750 euro. Aangezien je maximum drie maanden interest moet betalen, deel je het bedrag door vier (twaalf maanden gedeeld door vier is drie) en kom je uit op 937,50 euro, het bedrag van de wederbeleggingsvergoeding.

Wederbeleggingsvergoeding voor bedrijven

Ook bedrijven die geld geleend hebben en het sneller willen terugbetalen dan gepland, moeten een wederbeleggingsvergoeding betalen. Die bedraagt maximum zes maanden intrest als je niet meer dan 1 miljoen euro terugbetaalt. Is dat niet het geval, dan bepaalt de bank helemaal zelf hoeveel de wederbeleggingsvergoeding bedraagt. Vroeger kon de bank daarbovenop nog een schadevergoeding vragen, maar dat is vandaag de dag niet meer mogelijk.

Niet altijd het geval

Let wel: niet alle financiële instellingen vragen om een wederbeleggingsvergoeding, hoewel ze wel recht hebben om een compensatie. Alles hangt af van de geldmarkt, het aantal klanten dat een bank heeft en het beleid dat ze voeren. Sommige banken zetten niet eens in het contract dat een wederbeleggingsvergoeding kan gevraagd worden. Altijd de kleine lettertjes lezen dus.

De voor- en nadelen van je lening vroeger terug te betalen

Twijfel je nog of het wel zo’n goed idee is om je lening sneller terug te betalen dan gepland? Weeg dan de voor- en de nadelen tegen elkaar af:

De voordelen van de wederbeleggingsvergoeding:

  • Je betaalt minder intrest aangezien je minder lang elke maand een bepaald bedrag mét intrest betaalt.
  • Een krediet kan voelen als een schuld, en als je die hebt afgelost kan dat heel wat gemoedsrust geven.
  • Zelfs als je slechts een deel van je lening terugbetaalt, kan je daar profijt mee doen. Je betaalt maandelijks minder af, waardoor je zelf meer overhoudt.

De nadelen van de wederbeleggingsvergoeding:

  • Als je al je spaargeld gebruikt, heb je geen buffer meer om onvoorziene kosten op te vangen. Iets wat je zeker niet mag vergeten.
  • De bank kan een wederbeleggingsvergoeding vragen, waardoor je dus niet kosteloos je lening kunt terugbetalen.
  • Je verliest een fiscaal voordeel: de woonbonus.

Auteur: EM

Share.

Leave A Reply