Het psychologische effect van kleur in je interieur

Share.

Blue Monday-blues? Misschien is het tijd om je interieur een nieuw laagje verf te geven! Levendig groen en geel, diep paars en blauw, energiek rood en oranje: onderzoek heeft aangetoond dat kleur een grote invloed kan hebben op ons humeur. Hoe kan kleur de sfeer van je interieur én je stemming beïnvloeden? We zochten het voor je uit.

Blauw

Lichtere tinten blauw zijn speels, onschuldig, en doen ons denken aan de helderblauwe buitenlucht. Donkerdere blauwe tonen voegen een gevoel van koninklijke elegantie, professionaliteit en finesse toe. Blauw wordt ook vaak geassocieerd met een gevoel van ontspanning, waardoor het een uitstekende keuze is voor ruimtes zoals een slaapkamer. Als een kleur die even levendig of krachtig kan zijn als rood of oranje, is blauw veel flexibeler in gebruik dankzij het vermogen om een ​​gevoel van rust in de kamer te creëren. Wist je dat ook de ‘Kleur van het Jaar’ volgens Pantone een tint blauw is? Dat artikel vind je hier.

Rood

Rood is dramatisch, krachtig en heeft een levendige energie. Ook lichtere rode kleuren geven een gevoel van intrige aan de ruimte. Om de kleur goed tot haar recht te doen komen, combineer je haar best met een lichtere, neutrale kleur zoals wit om meer balans te creëren.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door demidov_and (@demidov_and)

Paars

Paars is dramatisch, koninklijk en verfijnd. Het is ook modern, opvallend en trendy. Hoe lichter de paarse tint, hoe traditioneler of klassieker het lijkt; donkerder paars heeft de neiging om een ​​meer eigentijdse esthetiek toe te voegen aan de kamer. Het combineert een zorgvuldig evenwicht tussen ontspannen en energiek, dankzij de combinatie van blauw en rood.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Paola Marella (@paolamarella)

Roze

Hoewel vaak gezien als een meer vrouwelijke kleur, is roze behoorlijk veelzijdig. Pastelkleurige tinten geven een verfrissend lichte touch aan de ruimte, die zowel speels als boeiend is. Donkerdere roze kleuren hebben een glamoureuze uitstraling die energie toevoegt aan de kamer. Combineer donkerpaars met een lichtere roze voor een retro-vibe, of donkerroze met zwart of donkerblauw voor een meer glamoureuze look.

Oranje

Oranje geeft je woning een gevoel van geluk en enthousiasme. Het heeft een creatieve aantrekkingskracht waardoor het geschikt is voor ruimtes zoals een speelkamer of slaapkamer voor kinderen, een keuken en een woonkamer. Dieper oranje kleuren voegen een warmte toe aan de sfeer, net als beige of bruin.

Wit

Door in een volledige kamer wit te gebruiken, kan de ruimte helderder en opener lijken, maar je loopt het risico dat de ruimte onpersoonlijk en koud aanvoelt. Wit kan wel goed worden gebruikt om een ​​gevoel van rust te creëren. Voor de openheid van wit zonder té klinisch te zijn, kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld wit behangpapier met een kleurige print!

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lisa (@lisomat)

Geel

Vaak gezien als de meest optimistische kleur, kan geel de ruimte dramatisch veranderen. Net als wit kunnen lichtere gele tinten een gevoel van openheid en ruimte creëren. Donkere gele tinten voegen een meer organische, verfijnde esthetiek toe. Omdat gele kleuren als gastvrij en aantrekkelijk worden beschouwd, komt geel goed tot haar recht in de gemeenschappelijke ruimtes van een woning, zoals de woonkamer en eetkamer.

Groen

Terwijl lichtere groene kleuren een dynamische energie aan de ruimte kunnen toevoegen, geven donkerdere groene kleuren een gevoel van drama, volwassenheid en verfijning. Zoals met alle kleuren geldt: hoe donkerder de kleur, hoe meer ingesloten de ruimte zal voelen. Donkergroen past dus beter in middelgrote tot grotere ruimtes, zoals een slaapkamer of woonkamer. Groen voegt ook vaak het gevoel van de natuur of het buitenleven toe aan de kamer.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gaby Troya (@art_design_gabyty)

Beige en bruin

Beige en bruin zijn flexibele kleuren die een gezellige warmte aan de ruimte toevoegen. Deze neutrale kleuren creëren een vertrouwd gevoel in de kamer en worden vaak gekozen in een meer traditionele of klassieke esthetiek. Deze aardetinten kunnen eenvoudig worden gecombineerd met andere kleuren, zoals groen of zwart om een ​​meer high-end look te creëren.

Zwart en grijs

In interieurontwerp kunnen zwart en grijs worden gebruikt om een ​​gevoel van elegantie, volwassenheid en verfijning te creëren. Deze kleuren zijn veelzijdig en kunnen gemakkelijk in reeds bestaande kleurenpaletten worden geschoven. Zwart heeft de neiging om de ruimte meer ingesloten en kleiner te maken – niet ideaal dus om te gebruiken in kleine ruimten zoals het gastentoilet.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door furnilusso (@furnilusso)

Welke kleur is bij jou in het interieur het meest aanwezig?

Auteur (MP)

Share.

Comments are closed.