Dit is er veranderd op 1 Februari 2020

Share.

De wetgeving rond (ver)kopen en (ver)huren is constant in beweging. Ook in februari zijn er nieuwigheden op komst. En die kunnen wel eens invloed hebben op je financiële situatie. Van plan om een schuldsaldoverzekering af te sluiten in 2020? Of verhuur je een gebouw met btw? Lees dan zeker verder.

1. Pas je contract aan om te (blijven) verhuren met btw

Een nieuw Koninklijk Besluit beschrijft hoe je je gebouw wettelijk verhuurt met btw. Dat was al mogelijk sinds januari 2019, maar de afspraken zijn nu wettelijk vastgelegd. Op huizen en appartementen die je gebruikt om in te wonen, moet je als huurder nooit btw betalen. Maar verhuur je een gebouw voor professioneel gebruik? Dan is dit wél interessant.

Geen meerkost voor huurder

Door btw aan te rekenen op de huurprijs, kan je als verhuurder de btw aftrekken van de bouwkosten of werken aan het gebouw. Bovendien ondervindt de (zakelijke) huurder geen last van de btw, want die kan de kost op zijn beurt aftrekken van zijn belastingen.

Wijzig je lopende huurcontract vòòr eind februari

Volgens het Koninklijk Besluit heb je twee opties om de btw in je huurcontract op te nemen:

  • Huurder en verhuurder tekenen een afzonderlijke verklaring
  • Je neemt een specifieke clausule op in het huurcontract

In beide gevallen moet je de namen, adressen en btw-nummer van huurder en verhuurder opnemen. Oefent de huurder zijn beroepsactiviteit uit in je gebouw maar heeft hij geen btw-nummer? Beschrijf dan in detail de activiteiten waarvoor hij btw-plichtig is.

Zorg ervoor dat deze gegevens voor 29 februari opgenomen zijn in je lopende huurovereenkomst. Pas dan ben je volledig in orde om wettelijk btw aan te rekenen.

2. Voorwaarden schuldsaldoverzekering verbeterd

Een schuldsaldoverzekering afsluiten bij je lening is niet wettelijk verplicht, maar wel erg slim als je je partner of erfgenamen wilt beschermen. Een groot nadeel? Als je een ernstige medische aandoening hebt gehad, schiet je premie de hoogte in. Of erger: soms kom je niet eens in aanmerking voor een verzekering.

Daar komt vanaf februari verandering in. Sluit je een schuldsaldoverzekering af na 1 februari 2020, dan heb je het recht om vergeten te worden.

Wat betekent dat? Als je getroffen werd door een kankeraandoening, ongeacht het type, én je bent al tien jaar kankervrij verklaard zonder herval, dan mag de verzekeraar die aandoening niet meerekenen in je schuldsaldoverzekering. Mogelijk zullen binnenkort enkele types van kanker bepaald worden waarbij de hersteltermijn korter is dan tien jaar.

Voorlopig gaat die vlieger enkel op voor voormalige kankerpatiënten. Maar op termijn zou er ook een meer uitgebreide lijst met chronische ziekten komen die de getroffen persoon – eens genezen verklaard – moet vrijwaren van bijpremies, uitsluiting of weigering van een schuldsaldoverzekering.

Bronnen: schuermans-law.be, De Tijd

Auteur: BEC

Share.