Zo pak je slimme verlichting slim aan!

Share.

Sfeervolle verlichting is onmisbaar in elk huis. Met slimme verlichting, ook wel smart lighting genoemd, kan je de kleurtemperatuur, kleur en inschakelingstijd van jouw verlichting in en rondom huis volledig instellen. Smart lighting is voor velen de eerste kennismaking met het smarthome. Inmiddels zijn er diverse handige gadgets en merken op de markt waarmee je jouw leven comfortabeler en veiliger maakt. Het aansturen van verlichting via apps is daar slechts één manier van.

Functies en voordelen van slimme verlichting

De markt van slimme verlichting heeft in korte tijd een snelle groei doorgemaakt. Dit maakt het als consument best lastig om te kiezen. Gelukkig zijn een aantal van de slimme verlichting functies vrijwel gelijk, ongeacht merk of type lamp.

Slimme lampen zijn ledlampen die je eenvoudig via een app bedient vanaf de tablet of smartphone. Elke smart lamp is aan- of uit te zetten via deze weg. Maar ook lichtkleur aanpassen, verlichting dimmen of een lichtscène instellen behoren tot de mogelijkheden. Gezellig sfeervol licht tijdens het eten? Geen probleem. Meer licht nodig om ’s avonds een boek te lezen? Ook dat kan worden geregeld.

Veel smart lampen bieden de mogelijkheid voor het instellen van tijdschema’s, zodat het licht vanzelf aangaat als het begint te schemeren. Dit is bovendien erg handig als je op vakantie bent en de woning er bewoond uit wilt laten zien. Smart lighting bied dus niet alleen meer comfort, maar ook meer veiligheid.

Slimme mogelijkheden

Er zijn diverse aanbieders van slimme verlichting. Het loont zeker de moeite om je van tevoren goed in te lezen in de diverse producten die op de markt beschikbaar zijn. Sommige producten hebben een zogeheten bridge, hub of gateway nodig om te werken, bij andere verlichting zit de nodige hardware in de lampen zelf. Dit stukje hardware beheert al jouw slimme lampen, geeft je volledige controle en slaat jouw instellingen op. Het is het verbindingsstation voor de lampen.

Over het algemeen heb je meer opties met de duurdere smart lighting, maar dat wilt zeker niet zeggen dat de goedkopere producten niet goed zijn. Het ligt er maar net aan wat jouw situatie is en wat je nodig hebt. Sfeervol licht boven de eetkamertafel kun je prima realiseren met één van de goedkopere slimme verlichtingsproducten.

Ook handig, sommige slimme verlichtingsproducten werken samen met systemen waarmee je andere producten kunt koppelen aan de verlichting. Zo kun je een optimale smart home inrichten, waarbij de apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren.

Slimme verlichting is meestal aan te sturen via een app. Hiermee kun je eenvoudig de lampen bedienen, of bijvoorbeeld lichtscènes maken. Met de app kun je ook timers instellen of de lampen dimmen naar de gewenste lichtsterkte. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om de verlichting met je stem te bedienen, zoals via Google Assistent of Apple HomeKit (Siri). Heb je even je smartphone of tablet niet bij de hand? In zulke gevallen biedt een afstandsbediening uitkomst.

Verschillende soorten smart lighting

Je kent wellicht wel de verschillende soorten slimme lampen, maar wist je dat er nog veel meer opties zijn?

Slimme lampen

De meest eenvoudige oplossing is de slimme lamp, deze kun je in een bestaande lampfitting draaien. Sommige lampen zijn alleen verkrijgbaar in wit, anderen bieden miljoenen verschillende kleurinstellingen. Slimme lampen zijn verkrijgbaar voor alle gangbare fittingen, van GU10-aansluiting tot E27 fitting. Vaak wordt ledverlichting gebruikt voor slimme lampen.

Slimme armaturen

Naast een slimme lamp heb je ook de keuze uit slimme armaturen. Er worden complete armaturen aangeboden, waar de slimme lamp dus al is ingebouwd. Het strakke design van deze armaturen komt vaak wel met een hoog prijskaartje. Slimme armaturen zijn er in allerlei soorten en maten, van hanglampen tot aan vloerlampen.

Slimme lichtpanelen

Ook erg fraai zijn de slimme lichtpanelen van diverse aanbieders. Sommigen zijn speciaal voor plafond- of muurbevestiging. Terwijl er ook lichtpanelen zijn die aan meubels bevestigd kunnen worden.

Slimme fittingen

Wil je jouw huidige gloei- of spaarlamp ‘slim’ maken? Dan kun je een slimme fitting gebruiken of een slimme stekker (daarover straks meer). Een slimme fitting komt tussen de lamp en het armatuur. Hiermee is het mogelijk om op afstand de lamp aan of uit te zetten. Veel slimme fittingen bieden ook de mogelijkheid tot dimmen.

Slimme stekkers

De laatste optie zijn slimme stekkers, hiermee kun je vrijwel elk apparaat op afstand bedienen. Het lijkt op de ouderwetse tijdschakelklok, maar dan in een modern jasje en op afstand te bedienen. Naast verlichting kun je dus van alles op slimme stekkers aansluiten. Dimmen is zodoende vaak niet mogelijk.

Starten met slimme verlichting

Wil jij aan de slag met slimme verlichting? Dan is een starterskit ideaal. In een startpakket vind je alle benodigdheden om te beginnen met smart lighting. Starterskits zijn overigens ook in verhouding goedkoper dan wanneer de producten afzonderlijk worden aangeschaft. Check wel even of er een bridge of hub in het pakket zit. Niet alle slimme verlichting werkt hiermee, maar veel producten wel. Bovendien kun je met dat stuk hardware het meeste uit je slimme verlichting halen, het is dus aan te raden om hier gebruik van te maken.

Later kun je lampen toevoegen ter uitbreiding van je startpakket, denk hierbij aan led-strips, kleurenlampen of zelfs sensoren.

Uiteraard kent slimme verlichting ook enkele nadelen. De lampen zijn over het algemeen een stuk duurder dan gewone spotjes of lampen. Ook zijn er nog weinig sierpeertjes verkrijgbaar. Daarnaast hebben de slimme lampen wifi nodig om te werken. Valt de verbinding weg, dan kun je de verlichting niet aansturen.

Het huis van de toekomst

Wil je jouw huis helemaal future-proof maken? Dat kan met andere slimme producten. Naast het bedienen van verlichting op afstand is het ook mogelijk om andere apparaten aan te sturen. Wat dacht je van de rolgordijnen, de deurbel of de garagepoort? De mogelijkheden met slimme domotica en het internet of things zijn eindeloos. Ben jij klaar voor het huis van de toekomst?

Auteur: ST

Share.