Een veilig huis op je oude dag: 7 slimme tips die je nu al kan doen!

Share.

Als je ouder bent, ben je soms niet goed te been of zie je slechter. En veiligheid is net één van de belangrijkste zaken in huis. Daarom kan het van belang zijn dat de plek waar je woont, al veilig is voor later. Deze 7 slimme aanpassingen kan nu al doen om jouw thuis veiliger te maken voor de oude dag.

Aanpassingen voor later

We leven in een wereld die steeds verandert, dus is het belangrijk om mee te zijn met de technologische snufjes. Binnen de sector van de domotica zagen we al hoe je je huis kon bedienen met je smartphone, of nog simpeler: met slechts één app.

Het vergemakkelijkt niet enkel je leven, technologie kan ervoor zorgen dat jij zonder zorgen kan blijven wonen waar je al zit. Op basis van veiligheid kan je deze 7 aanpassingen nu al doorvoeren voor later!

1.    Slimme lichten

Niets lastiger dan in het duister tasten of knoeien met de lichtschakelaar. Wanneer je slimme lichten installeert, kan je deze instellen zoals jij dat wilt. Concreet kan je het licht met een bewegingssensor laten aanspringen wanneer je de kamer binnenwandelt. Slimme lichten, dat betekent immers dat je niet meer in het donker door het huis moet dwalen.

Daarnaast is het handig dat je ze kan bedienen met je smartphone. Heb je de lichten laten branden? Geen probleem. Je kan ze ook buitenshuis controleren.

2.    Automatische oven

Het fornuis en de oven staan met stip op nummer één als het over ongevallen in de keuken gaat. Met een oven die automatisch afslaat wanneer het niet meer gebruikt wordt, kan je sommige ongelukjes voorkomen. Dat kan ook met nieuwsgierige kinderen in de keuken erg handig zijn.

3.    Medisch alarmsysteem

Wanneer je alleen woont, is het belangrijk om snel hulp te krijgen in noodgevallen. Een medisch alarmsysteem kan je daarbij meteen gepersonaliseerde hulp aanbieden. Het toestel stuurt automatisch een signaal door naar de noodcentrale als je de alarmknop drukt of het een val detecteert.

De noodcentrale neemt via het systeem contact met je op om je zo snel mogelijk te helpen. Lukt dat niet, dan wordt er meteen hulp gestuurd.

4.    Rookalarm

Als je aan het slapen bent, kan het zijn dat je een brand niet meteen opmerkt. Een loeihard alarm treedt dan in werking en stuurt een signaal naar de noodcentrale. Wanneer je niet reageert op hun oproep, niet thuis bent of hulp nodig hebt, kunnen zij de brandweer naar je thuis sturen. Op die manier zorgt je huis ervoor dat jij en je spullen zo snel mogelijk gered worden.

5.    Het slimme huis

Met gesofisticeerde camera’s en sensoren kan je kijken wie er aan de deur staat en krijg je bijvoorbeeld een melding als je garagepoort nog open staat. Komt er familie over de vloer? Met een druk op de knop, laat jij ze binnen en je hoeft er zelfs je zetel niet voor uit. Alles kan je doen via je smartphone of tablet!

Smart-home-resize

 

6.    Medicijnenverdeler

Uiteraard hopen we dat je dit nooit nodig gaat hebben. Maar wanneer je later heel wat medicijnen moet nemen, is het niet altijd eenvoudig om alles bij te houden. Een automatische medicijnenverdeler zorgt ervoor dat je de juiste pillen op het juiste moment neemt, want je pillen vergeten nemen of vergeten dat je al medicijnen genomen hebt, kan gevaarlijk zijn.

7.    Schoonmaakrobots

Geniet je van de rust na een heel leven lang werken? Dan wil je niet elke dag druk in de weer zijn. Met enkele toestellen, zoals een automatische stofzuiger, kan je rustig in de zetel blijven zitten. Je huis ruimt zichzelf wel op! 😉

Trouwens, je hoeft niet enkel technologisch te denken. Deze zaken aan je woning kan je nu ook aanpassen voor je oud bent.

Foto: Insidermonkey

Share.