9 basistips om elk interieur te verbeteren

Share.

Wanneer je je interieur onder handen neemt, zit je misschien met enkele vragen en twijfels. Zo vraag je je misschien af hoelang het tapijt of je gordijnen nu precies moeten zijn of waar je wel of niet een schilderij kan hangen. Maar geen nood! En hoewel je interieur uniek is, zijn er toch enkele basisregeltjes voor elk interieur die ook jou gaan helpen!

#1 Creëer lagen, maar niet te veel

‘Te veel’ hangt van veel factoren af. Naast persoonlijke smaak is het ook belangrijk om na te gaan hoe groot de ruimte is of dat gene dat je wil binnenbrengen. En ook al zie je alles graag en is het verleidelijk om alles de kamer in te gooien, kan je beter denken aan de specifieke ruimtes om lagen op te bouwen. Een keuken of slaapkamer heeft andere wensen dan een woonkamer op basis van kleur, textuur, stof, licht, foto’s, planten, boeken en alles waar je maar van houdt. In het voorbeeld hieronder werd een woonkamer rijkelijk aangekleed, maar bewijst het dat de persoonlijke toets langer zal meegaan dan mode.

Foto: Imperfect Interiors

#2 Geef je zetel ademruimte 

‘s Avonds in je zetel neerploffen, is altijd een geweldig gevoel. Maar net zoals jij heeft je interieur ook ademruimte nodig. Dat geldt vooral voor de zetel. Heel wat woonkamers beschikken over een salontafeltje, die vaak te dicht bij de zetel is geplakt. Gevolg is dat je niet kan draaien of keren wanneer je wil gaan zitten en misschien wel dingen die op de tafel liggen, omstoot. Met alle gevolgen van dien voor je tapijt. Zorg dus voor een niet al te grote salontafel die minstens 40 centimeter verwijderd is van de zetel.

Foto: FLAT15

#3 Een tapijt op maat 

Heel wat prachtige kamers worden vaak verpest door tapijten die niet de juiste maat hebben. Een standaardmaat voor een tapijt doet vaak zijn werk voor een gemiddelde woonkamer, maar kan er nogal gek bijliggen in een gigantische, of net piepkleine woonkamer. Zoek de juiste verhouding en probeer ervoor te zorgen dat er ook grote delen van je zetel of stoelen op het tapijt staan. Zo zorg je voor een geheel, dat je woonkamer alleen maar ten goede komt.

Foto: Catherine Wilman Interiors

#4 Ga voor de juiste gordijnen 

Net zoals je tapijt is ook de lengte van je gordijnen van belang en die kan -net zoals je broek- best niet te kort zijn. De ideale lengte voor de gordijnen is die waar ze net niet of net wel de grond lichtjes raken, net zoals het voorbeeld hieronder. Sommigen kiezen voor iets te lange gordijnen omdat dat ook sierlijk is en de warmte binnenhoudt. Op zich geen probleem, maar te korte gordijnen? No way, José!

Foto: EMR Home Design

#5 Kies de juiste stof

Nu je de juiste lengte weet voor je gordijnen, is ook de juiste stof van belang. Elke kamer of ruimte heeft namelijk zijn eigen wensen, dus kiezen voor meters stof om ze overal te gebruiken, is misschien geen succesvol plan. Wie bijvoorbeeld nood heeft aan verduisterende gordijnen zoals in een slaapkamer, kiest best geen fijne stofjes zoals onder andere voile.

Foto: Ryan Wicks Photography Ltd

#6 Denk na over kunstwerkjes 

Eén van de belangrijkste regeltjes wanneer je kunst wil hangen, is weten hoe hoog je ze best hangt. Zo wordt algemeen aangenomen dat je ze best op ooghoogte hangt. Maar bijvoorbeeld een muur decoreren waar onder andere een zetel voor staat, moet slim aangepakt worden. En of het nu een collage van je mooiste herinneringen is, kapstokken met tekeningen of een echt schilderij, de tips voor een geslaagde muurdecoratie vind je hier!

#7 Ken je keuken 

Een functionele, veilige en georganiseerde keuken begint bij het kennen van de maten. Zo kan je kiezen voor plaatsbesparende tips voor een georganiseerde keuken. Wil je werken met een keukeneiland, dan moet je ook weten hoeveel plaats je hiervoor moet voorzien. Is je keuken niet groot genoeg, maar wil je toch een keukeneiland? Dan zijn hier ook tips om daar het maximum uit te halen!

Foto: Sustainable Kitchens

#8 De juiste positie in je eetkamer 

Ook de inrichting van je eetkamer vraagt de nodige aandacht. Je wil uiteraard een ruime eettafel, maar eveneens wil je nog kunnen passeren wanneer iedereen aan tafel zit. Hou dus rekening met de grootte van de eetkamer en weet dat wanneer iemand aan tafel zit, er minstens 60 centimeter gerekend moet worden. Dat betekent dat je toch moet rekenen om minstens een meter tussen de tafel en de muur voor een ideale doorgang. Kies dus een eettafel die hier aan voldoet om iedereen zo comfortabel mogelijk te laten eten.

Foto: MODEL Projects Ltd

#9 Het juiste licht

Ook de lengte van je licht is van belang. Kies je een hanglamp boven de eettafel, dan is het aangeraden om niet breder te gaan dan tweederde van de breedte van de tafel. Is je eettafel 1,80 meter breed, dan kies je best een hanglamp met een breedte van ongeveer 1,20 meter voor de ideale verhouding zoals hieronder.

Foto: Studio Mark Ruthven

Bron: Houzz

Share.

Leave A Reply