5 tips om je lening betaalbaar te houden

Share.

Dat geld lenen ook geld kost, dat staat buiten kijf. Maar liefst niet te veel, toch? Hoe kan jij ervoor zorgen dat je woonlening je niet boven het hoofd groeit?

Kijk en vergelijk

Zeg niet meteen ‘ja’ tegen het eerste voorstel dat je krijgt van je bank. Ga shoppen en koop een paar stoute schoenen. Want duurtijd, rentes en condities vergelijken, zorgen ervoor dat jij op lange termijn minder betaalt. En dat is nu net wat we willen. Leg het aanbod van de ene bank gerust voor aan de andere, misschien levert je dat wel nog betere voorwaarden op.

Reken erop

Met welke factoren hou je dan best rekening?

  • Rente: hier mag je gerust kommaneuken. Die 0,1% verschil, lijkt nu niet veel, maar op een termijn van 20 jaar, levert je dat een behoorlijk bedrag op.

Een voorbeeld: je wilt 250.000 euro lenen op 20 jaar, met een rentevoet van 2,10 % zal je op het einde van de rit in totaal 311.684,73 euro aan de bank betaald hebben. Met eentje van 2 % komt dat neer op 308.890,56 euro.

  • Looptijd: op hoeveel jaar betaal je je lening terug? Hoe korter de looptijd, hoe minder rente je aan het einde van de rit betaald zal hebben. Maar dat betekent wel dat je maandelijks een hoger bedrag moet ophoesten omdat je het over minder jaren uitspreidt. Kies daarom de termijn waar jij je comfortabel bij voelt.
  • Randvoorwaarden: welke verplichtingen hangen vast aan het voorstel van de bank en hoeveel kosten die? Moet je bijvoorbeeld je zicht- en spaarrekening en brandverzekering bij hen nemen, ga dan na wat het kostenplaatje hiervan is voor de volledige looptijd van je lening. Dat aanlokkelijke voorstel kan opeens heel wat minder mooi lijken eens je die optelsom gemaakt hebt.

Wees realistisch

Hoeveel geld kan jij maandelijks missen om toch een normaal leven te leiden? Kijk daarbij naar het bedrag dat je overhoudt van je inkomsten na aftrek van je aflossing. Je kan ervoor kiezen de maandelijkse aflossing telkens in te plannen net nadat je loon of uitkering op je rekening is verschenen. Dan ben je er meteen van af. Probeer het realistisch te houden, elke maand moeten stressen om een lening te kunnen afbetalen, daar wordt een mens niet vrolijk van. En nog minder vrolijk worden we van een boiler die opeens stukgaat of een partner die zonder werk valt terwijl je lening blijft lopen. Het is daarom niet onverstandig om een buffer te voorzien voor onverwachte situaties.

Volg het op de voet

Tijdens de looptijd van je lening de rentevoeten in de gaten houden, kan je wel eens een aanzienlijke besparing opleveren. Stel je voor, je bent een lening op 20 jaar aangegaan voor 250.000 euro aan een rentevoet van 3,5%. Na een paar jaar dalen de rentevoeten tot zelfs onder 2%. Dan is het toch heel verleidelijk om de jouwe in te ruilen voor zo’n voordeliger exemplaar. Dat kan immers behoorlijk wat geld besparen. Je kan hiervoor aankloppen bij je huidige bank maar ook bij de concurrentie. Hou er wel rekening mee dat zo’n herfinanciering een kostenplaatje heeft.

Betaal vervroegd terug

Gaat het je voor de wind, krijg je onverwacht een grote som geld of heb je gewoon heel erg goed gespaard? Dan kan je overwegen om je lening vervroegd terug te betalen. Nooit meer hoeven rekening houden met die maandelijkse aflossingen, dat klinkt zalig! Je bank zal mogelijk wel ter compensatie voor de gemiste intresten een bedrag aanrekenen, de wederbeleggingsvergoeding. Je contract en je bankier kunnen je hierover wijzer maken. Lezen en vragen is achteraf minder klagen!

Bron: spaargids.be, wikifin.be

Share.

Comments are closed.