7x licht in een kamer zonder ramen

Share.

Thuis aan het herdecoreren of een appartement of huis aan het klaarmaken voor verkoop? Misschien heb je dan ook geen idee wat je met die donkere ruimte zonder raam moet aanvangen. Raamloze kamers zijn altijd een hele uitdaging, en al helemaal in de donkerste maanden van het jaar. Er zijn echter een aantal oplossingen voorhanden om dergelijke ruimtes zonder natuurlijke lichtinval ook sfeervol te maken. We zetten er hier alvast een zevental op een rijtje.

1. Satijnen, zijdeglanzende of hoogglanzende verf

Wanneer je een kamer een nieuwe lik verf wil geven, is de kleur natuurlijk het belangrijkste aspect. In een raamloze ruimte komt daar echter ook de afwerking bij. Je bent op zoek naar een reflecterende afwerking zodat het licht doorheen de kamer kan weerkaatsen. Deze afwerking zorgt er wel voor dat imperfecties in de muur gemakkelijker zichtbaar worden, dus een goede voorbereiding is noodzakelijk! Ben je aan het huren en mag je geen nieuwe verf aanbrengen? Een verse laag hoogglanzende verf op een groot stuk meubilair werkt ook!

Foto: Justin Bernhaut

Foto: Justin Bernhaut

2. Doorzichtig of blinkend meubilair

Hetzelfde principe geldt natuurlijk ook voor het meubilair. Glas, donkere marmer, gepolijste nikkel en doorzichtig acryl weerkaatsen het licht. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit eenvoudige salontafeltje, dat voor een zeer luchtige toets in deze woonkamer zorgt.

CB2

Foto: CB2

3. Grote spiegels

Een van de oudste trucs in de schuif, maar ook een van de meest effectieve: een zeer grote spiegel in een ingesloten kamer. De spiegel werkt dan als een soort vals raam dat de artificiële verlichting doorheen de kamer weerspiegelt en de indruk geeft dat de zon binnenvalt, zelfs wanneer ze dit niet doet. Om meteen een effect te zien, zet je een spiegel tegen de muur, recht op de vloer, achter een zetel of een brandpunt in de kamer. Je kan ook een spiegel gebruiken als achtergrond van een boekenrekje!

Foto: HomeGoods

Foto: HomeGoods

4. Een muur vol reflecterende kadertjes

Als alternatief voor één enkele grote spiegel, kan je ook overwegen om een soort galerij van metalen, spiegelende kadertjes tegen je muur te hangen. Zo’n overvloed aan reflecterende oppervlaktes tezamen zorgen voor een effectieve lichtweerkaatsing. Zo’n galerij biedt ook flexibiliteit. Nog wat extra foto’s en prints over die je wil ophangen? Hang er gewoon een paar kadertjes bij!

Foto: West Elm’s Front + Main blog

Foto: West Elm’s Front + Main blog

5. Laaghangende lichtbron

Die hanglamp of kroonluchter nét iets lager hangen dan normaal, zorgt voor een zachte gloed in elk type ruimte. Probeer het over een sofa, bed of zitruimte voor een extra gezellige, warme en uitnodigende sfeer. Voor extra bonuspunten gebruik je standaarden waar de lamp blootgesteld wordt.

Foto: Lonny

Foto: Lonny

6. Glazen deur

Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar is eigenlijk een van de gemakkelijkste oplossingen, zelfs wanneer je huurt: vervang de oorspronkelijke deur met een glazen deur! Op die manier maak je ten volle gebruik van het licht dat binnenvalt in de aangrenzende kamers mét ramen. En het zorgt nog eens voor een meer open gevoel in je woning ook!

Foto: Better Homes and Gardens

Foto: Better Homes and Gardens

7. Een enkel brandpunt

“Less is more”. Nog meer zo in ruimtes zonder raam. Niet al te veel toeters en bellen in deze kamers dus. Eén enkel aandachtspunt is meer dan genoeg. In deze foto is dit de open haard, waarop al de rest gefocust is: het grote schilderij op de schouw, de te grote plant, en de kale muren. Het geheel zorgt voor een open, luchtig gevoel in deze ruimte.

Foto: Douglas Friedman

Foto: Douglas Friedman

Auteur: PJG
Foto’s: Trulia

Share.

Leave A Reply