Is het nu retro, vintage, antiek of brocante?

Share.

Het is tegenwoordig zeer hip om meubels een tweede leven te geven en wij kunnen dit alleen maar aanmoedigen! Maar wanneer je tweedehandsmeubels zoekt, kom je vaak in aanraking met verschillende termen zoals retro, vintage, antiek en/of brocante.

Betekenen al deze termen nu hetzelfde en waarnaar ben jij nu net op zoek?

Antieke meubels

De term antiek wordt gebruikt om oude kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen te overkoepelen. Het sleutelwoord hier is “oud”. De items zijn meestal minstens 100 jaar oud vooraleer ze antiek genoemd worden. Al zijn er ook uitzonderingen die al na 75 jaar als antiek beschouwd worden.

Na de ouderdom van het artikel is het ook belangrijk dat het met de hand of zo weinig mogelijk machines gemaakt wordt, om als antiek te worden beschouwd.

Brocante meubels

Brocante meubelen kunnen omschreven worden als “light” antiek. Je weet en ziet dat de voorwerpen al even meegaan en gebruikt zijn, maar ze zijn nog geen antiek. Ook zijn er minder strikte voorwaarden of het item al dan niet handgemaakt moet zijn.

Vintage

De term vintage wordt gebruikt voor voorwerpen die in originele staat zijn en uit een specifieke tijdsperiode (tussen de 30 en de 100 jaar oud) dateren. Niet de ouderdom, maar de uitstraling is vooral belangrijk bij vintage.

 

Retro

Retro komt van het woord retrospectiek en omschrijft alle voorwerpen die nu geproduceerd worden, maar een nostalgische uitstraling hebben.

Tweedehands

De enige voorwaarde waaraan voldaan moet worden om als tweedehands door het leven te gaan, is dat het voorwerp al eerder is gebruikt. De periode van gebruik speelt hierbij geen rol. Dit kan zelfs maar één dag zijn.

Share.

Leave A Reply