Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?

Share.

Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.

Maar wat als er nadien iemand opduikt die je huis rechtstreeks van jou wil kopen zonder tussenkomst van de makelaar, moet je dan nog commissie betalen aan de makelaar? Dat hangt af van het type contract dat je hebt afgesloten.

Exclusief vs niet-exclusief contract

Exclusief contract

Bij een exclusief contract is het verboden om zelf over te gaan tot de verkoop van je woning. Vind je uiteindelijk toch zelf een koper, dan ben je aan de makelaar toch een gedeelte van de commissie verschuldigd: maximum 75 procent van de vooraf afgesproken commissie.

Niet-exclusief contract

Bij een niet-exclusief contract kunnen de makelaar, de eigenaar en een notaris de woning ieder apart te koop zetten. Met dit contract kan je ook in zee gaan met meerdere makelaars. De makelaar die de woning uiteindelijk verkocht krijgt, kan slechts zijn recht op ereloon laten gelden als hij een bewijs van zijn tussenkomst bij de verkoop kan leveren. Als eigenaar kun je dus zo ook zelf verkopen aan bijvoorbeeld een verre nicht of kennis, en hoef je de makelaar geen commissie uit te betalen. Ken je zelf veel mensen, kan je goed onderhandelen en ben je in staat om de meeste bezichtigingen te regelen maar wil je toch op zo veel mogelijk paarden tegelijk wedden? Dan is zo’n niet-exclusiviteitscontract zeer interessant.

Co-exclusief contract

Tot slot bestaat er ook nog co-exclusiviteit. Hierbij krijgen meerdere vastgoedmakelaars in een overeenkomst de opdracht de woning te verkopen. Dit komt vaak voor bij grootschalige nieuwbouwprojecten, iets minder vaak bij particuliere woningen. De makelaars werken hierbij bijvoorbeeld samen rond publiciteit en administratie. Ze krijgen hiervoor een gebruikelijk commissiebedrag en spreken onderling een verdeling af.

Sleutel-huis

Duur van het contract

Een contract met een vastgoedmakelaar in exclusiviteit of co-exclusiviteit loopt standaard zes maanden. Die wordt stilzwijgend verlengd met een maand, tenzij er een opzeg gebeurt. Een contract tijdig aangetekend opzeggen kan dus zeker als je de opzegperiode in acht neemt. Niet-exclusieve overeenkomsten kunnen voor een langere termijn worden afgesloten.

Bedenktijd

Net uit volle overtuiging een contract ondertekend bij een makelaar, maar begin je toch te twijfelen? Geen probleem. Wettelijk is er een ‘bedenktijd’ van zeven dagen voorzien bij het ondertekenen. Pas daarna ben je gebonden aan het contract, tot zolang het geldig is. Je kan het contract in de eerste week na afsluiten dus nog annuleren.

Commissie betalen

In de overeenkomst met de vastgoedmakelaar verbind je je ertoe een commissieloon te betalen van zodra een koper een schriftelijk geldig bod uitbrengt. Doorgaans bedraagt dit commissieloon zo’n 3 à 4 procent van de verkoopprijs. 

Samengevat: eens je beslist om je woningverkoop aan een vastgoedmakelaar toe te vertrouwen, hang je dus enkel aan hem of haar vast wanneer je een exclusiviteitscontract ondertekende. Bij ondertekening van een co-exclusief contract kun je de verkoop bij meerdere makelaars neerleggen. Onderteken je een niet-exclusief contract, dan kun je de verkoop ook zelf doen of door een notaris laten uitvoeren.

Auteur: KC
Met medewerking van CIB en vastgoedmakelaars Vestio en Immo Vercruysse

 

Share.

Leave A Reply