Vaarwel douchegordijn! Dit badkamerproject kan je zelf doen

Share.

Vandaag trekken we richting één van de belangrijkste en meest bezochte ruimtes in huis: de badkamer. En hoewel heel wat mensen ’s avonds genieten van een relaxerend bad, is de douche het orgelpunt van de ruimte. Wie nog geen afscheid wil nemen van zijn badkuip, maar wel een douche wil installeren, kan ervoor zorgen dat zijn badkamer van al het water bespaard blijft door een douchegordijn. Maar ben je daar geen fan van, dan hebben wij voor jou de oplossing. In dit project gidsen wij je met deze 4 vragen voor altijd voorbij het traditionele douchegordijn!

Wat is het project?

Wat gaan we nu precies doen? Wel, we denken aan een bad -zoals hieronder- en installeren een douchekop aan de muur. Wie dus rechtstaand in de badkuip wil douchen, zal wellicht weten dat het water dan alle kanten opspat. Een douchegordijn dringt zich op, maar waarom zou je kiezen voor een gordijn? Wij gaan voor glas!

In plaats van een gordijn dat je volledig kan doortrekken, plaats je een permanent glas dat ongeveer 30-60% van de lengte van je badkuip beslaat – afhankelijk van de positie van de douchekop. Deze installeer je aan de muur en kan je ofwel vastzetten, ofwel met een scharnier laten open gaan als een deur. Het water voor 100% tegenhouden, zal nooit lukken, maar een stevig glas houdt al heel wat in de badkuip.

Wat moet je weten?

Om te weten wat je nu moet installeren of wat je precies in huis moet halen, zijn er enkele punten om op te letten.

  • De dikte van het glas: Hoe dikker het glas, hoe langer het meegaat. Een dunner glas kan onder druk of slijtage sneller barsten vertonen.
  • De stijl van het glas: Ga ja voor een helder glas, of kies je eerder doorzichtig om nog wat privacy te bewaren?
  • Hoogte van het glas: Stel de douchekop even in voor de grootste persoon in de woning. Het glas moet namelijk minstens zo hoog komen.
  • Netheid: Twijfel je toch om een douchegordijn te behouden? Weet dan dat een glazen raam veel gebruiksvriendelijker is in onderhoud. Let wel, heb je geen waterontharder in huis en is er sprake van hard water, dan moet je vaker de glazen wand poetsen. Een douchegordijn kan namelijk na een tijdje schimmelen als de badkamer niet voldoende verlucht is. Hou je het bij een gordijn, zorg dan ten gepaste tijde dat het de wasmachine ingaat.

Hoe starten?

Nu we weten waar we precies op moeten letten, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Handige harry’s opgelet, we beginnen eraan!

Wanneer starten: De installatie van een glazen douchewand kan je zomaar installeren. Tenzij je gaat voor een totale badkamerrenovatie gaat, dan doe je er goed aan om dit pas op het einde te doen. Anders kan je glanzende glasraam weleens snel vuil worden.

Wie inhuren: Ook al is dit een badkamerproject dat je eventueel zelf kan doen, beseffen we ook dat het toch een stevig doe-het-zelfproject is. Daarom kan je ook een installateur onder de arm nemen die het glas voor jou op maat snijdt, levert en installeert. Het kost een beetje meer, maar je kan op beide oren slapen.

Kostprijs: Een glazen douchewand heb je in alle maten en dus ook in heel wat verschillende prijzen. Beginnend vanaf ongeveer 150 euro kan je al een wand in de doe-het-zelfzaak vinden. Let wel, dan is het nog niet geïnstalleerd. Je kan uiteraard zelf de handen uit de mouwen steken en kosten besparen, maar heb je nood aan een installateur die een deur op maat maakt en installeert, dan mag je beginnen tellen vanaf 1.000 euro.

Hoelang duurt het: Als een installateur een op maat gemaakt glas moet maken, komt hij meestal twee tot drie weken voor plaatsing langs om alles op te meten. Nadien snijdt hij het glas nauwkeurig. De finale installatie neemt meestal anderhalf tot drie uur in beslag.

Wat heb je nodig: Tijdens de installatiedag heeft de installateur -of jij als handige harry- een boormachine, schroefmachine, schroefplaatjes en schroeven nodig. Vergeet ook de siliconenspuit niet om alles netjes af te werken en geef de glazen ramen met een poetsbeurt.

We nemen dus afscheid van het douchegordijn! Maar heb jij er nog eentje en ben jij nog fan? Laat je mening achter in de reacties!

Bron: Houzz

Share.