8 vragen die je moet stellen voor je je keuken renoveert

Share.

We zijn allemaal wel eens geneigd om de sloophamer boven te halen en onze keuken neer te halen. Om het daarna terug op te bouwen, natuurlijk. Maar nadenken voor je aan iets begint, is nooit slecht.

1. Blijf je er wonen of ga je verkopen?

Als je je woning niet gaat verkopen in de komende twee jaar, moet je altijd rekening houden met je eigen levensstijl en persoonlijke voorkeuren bij de renovatie van je keuken. Meer nog: het is vaak niet interessant om je keuken te renoveren om de verkoop van je woning te vergemakkelijken.

Potentiële kopers zijn meer bezig met de staat van je dak, dan met je keuken. Bovendien komen jouw voorkeuren niet altijd overeen met die van een potentiële koper.

2. Heb je respect voor architectuur van je woning?

Er is niets erger dan een knappe woning in 60’s stijl met plots een extreem moderne keuken. Dat vloekt. Je nieuwe keuken mag best modern zijn, maar het moet in lijn liggen met je interier. Tenzij je de rest van je woning ook wilt aanpakken, natuurlijk.

3. Ga je echt besparen op je kasten?

Neen. Dat hopen we toch niet. Want niemand wordt gelukkig van een ingestorte kast en trouwservies aan diggelen. Je kasten zouden een van de grootste investeringen in je woning moeten zijn.

4. Heb je echt die top-of-the-bill apparatuur nodig?

Je investeert best in kwaliteit. Maar dat betekent niet dat je helemaal los moet gaan met de duurste spullen. Het is echt niet nodig om de keuken van Sergio Herman na te bootsen. Denk goed na over wat je juist nodig hebt in jouw situatie en welke apparaten het meeste waar voor je geld bieden.

5. Wordt je keuken té hip?

Wees realistisch en volg die trendy interieurmagazines niet tot de letter. Open schapruimtes lijken bijvoorbeeld mooi op foto, maar zorgen in realiteit voor zichtbare rommel en stof.

6. Wordt je keuken functioneel?

Maak een inventaris van wat je hebt, en hoe je ze kunt opbergen. Je potten, pannen, borden, kruiden, snijplanken enz. Die moet je allemaal kwijt in je nieuwe keuken.

Maak een schema van je spullen en bepaal hoeveel ruimte je ervoor nodig hebt. Bepaal dan waar je je apparatuur en vuilbak wilt hebben. En dan start het ontwerp van je keuken. Op een doordachte manier. Of dacht je dat het gemakkelijker was?

7. Maak je verticaal gebruik van de ruimte?

Het is best om je kasten helemaal tot aan het plafond te laten doorlopen. Anders creëer je dode plekken, waar alleen maar stof komt. De ruimte opvullen, ook al is het met ‘valse’ kasten, doet je keuken groter lijken.

8. Hulp nodig?

Dat je alles zelf kan, en nog beter dan een expert, is niet waar. Wees realistisch en schakel een vakman (of –vrouw) in om je keuken te ontwerpen. Een ontwerper zorgt ervoor dat je ruimte maximaal benut wordt, en dat je keuken optimaal verlicht wordt.

Lees ook:

Share.