Wat betekent ‘het verlijden van de akte’?

Share.

Om de verkoop van een onroerend goed officieel te maken, heb je een notaris nodig. Hij of zij zal dan de zogenoemde notariële akte ‘verlijden’. Maar wat betekent dat precies? We leggen het haarfijn uit in dit artikel.

Zodra de koper en verkoper een compromis hebben over de prijs van een onroerend goed, moeten ze een notaris kiezen. Zowel de koper als de verkoper kiest een notaris. Het is ook mogelijk om allebei dezelfde notaris te kiezen, maar dat komt niet zo vaak voor. Tussen de ondertekening van het compromis en de authentieke verkoopakte zit maximaal vier maanden.

Notarieel onderzoek

De notaris zal je verschillende gegevens vragen. Zoals een kopie van je identiteitskaart en alle gegevens over het onroerend goed. Vervolgens start hij met een zogenoemd notarieel onderzoek. Hij vraagt aan verschillende instanties informatie over de betrokken partijen én het onroerend goed. Zo gaat hij of zij bijvoorbeeld na of alle stedenbouwkundige voorschriften in orde zijn. En hij controleert ook of de betrokken partijen geen belastingen meer aan de staat verschuldigd zijn of achterstallen hebben bij de sociale zekerheid.

Voorlopige verkoopovereenkomst

Zodra de notaris klaar is met het onderzoek, ontvang je de resultaten en een voorlopige verkoopovereenkomst. Meestal via e-mail of post. Zowel de koper als de verkoper lezen de documenten thuis grondig na en sturen eventuele opmerkingen terug naar de notaris.

Datum prikken

De notarissen van de koper en verkoper stemmen intussen hun agenda’s op elkaar af en laten je weten wanneer het ‘verlijden van de akte’ door kan gaan.

Hardop voorlezen

Op dat specifieke tijdstip komen alle betrokken partijen (koper, verkoper, notaris koper, notaris verkoper, eventueel ook makelaar en hypotheekverantwoordelijke) samen op het notariaat van één van de twee notarissen. In de meeste gevallen bij de notaris van de koper.

De notaris verlijdt dan de akte. Dat wil zeggen dat hij de volledige authentieke akte hardop voorleest. Achteraf paraferen alle betrokken partijen elke pagina, en op de laatste pagina plaatst iedereen zijn handtekening. Binnen de 15 dagen na de ondertekening zorgt de notaris voor de registratie.

En de centen?

Zoals eerder aangehaald zit er tussen de ondertekening van het compromis en de authentieke akte maximaal vier maanden. In die periode kan de koper indien nodig zijn hypotheek regelen. De registratierechten aan de notaris moeten betaald zijn vóór de akte getekend wordt. Net zoals de voorziene erelonen en aktekosten.

De verkoper ontvangt het afgesproken bedrag meteen na het verlijden van de akte. En de koper krijgt de sleutels overhandigd.

Auteur: EM
Bronnen: Notaris.be en Belgium.be

Share.