Hoe gouden metaaltinten je keuken een upgrade geven

Share.

Heb je nood aan een gezellige, warme sfeer in je keuken? Er bestaan subtiele manieren om je keuken op te warmen zonder dat je je muren robijnrood of oogstgoud hoeft te schilderen. Denk bijvoorbeeld aan afwerkingen met metaaltinten

1. Doe je keuken bruisen

Welke afwerkingen we dan bedoelen? Koper. Geschuurd brons. Of roségoud, kan uiteraard ook. Deze goud getinte metalen worden aanzien als warme kleuren, in tegenstelling tot de meer voorkomende metalen afwerkingen in chroom of roestvrijstaal die een koelere sfeer genereren.

Introduceer deze metalen in een keuken en hij ziet er niet meteen een stuk warmer uit, maar ook een stuk moderner qua stijl. Ze veranderen het kleurpallet en doen je keuken wat meer bruisen, zonder effectief een nieuwe kleur te gebruiken. Hoe dan wel? Lees verder!

2. Afwerkingen aan de keukenkast

Scharnieren, handvaten en dergelijke dus. Komt in vele afwerkingen. Betekent dit dat je al je handvaten in roestvrijstaal of chroom moet gaan vervangen voor gouden exemplaren? Neen, zeker niet.  Door meerdere metaaltinten te gebruiken, creëer je meteen een gebalanceerde, stijlvolle look en diepgang in je keuken. Een koperen of bronzen handvat balanceert hierbij haar koelere collega’s. En veel hoeft dat niet te kosten. In de doe-het-zelfzaak vind je vanaf een paar euro’s al een handvat.

Subtiliteit is natuurlijk belangrijk. Zorg ervoor dat je een stijl kiest die goed samengaat met de kleur en stijl van je kasten. Traditionele handvaten samen met de traditionele stijl van de kast, bijvoorbeeld. Wanneer je kiest voor een meer opvallende stijl, hou dan het aantal handvaten dat je nodig hebt in de gaten. Heb je er veel nodig, kies dan voor smallere of dunnere handvaten. Valt nog steeds op maar is een stuk eleganter en subtieler. Het doel is immers alles naadloos te laten werken in je bestaande keuken.

3. Kranen

Ook kranen kunnen natuurlijk gevonden worden in gouden tinten zoals koper en brons. Een kraan in een dergelijke warme metalen tint kan je keuken doen opfleuren en je nieuwe gouden handvaten van hierboven nog meer accentueren.

Al heb je die handvaten op zich niet nodig om voor een dergelijke kraan te gaan. In deze foto bijvoorbeeld is de bronzen kraan een echt statement in een voor de rest zeer strakke keuken waar er bijna geen metalen te zien zijn. De eenvoudige gouden tint voegt een warm element toe aan het minimalistische karakter, en verzacht het sterke contrast van de donkergrijze lichtarmaturen.

Als algemene regel geldt: limiteer jezelf tot twee tinten metalen in de keuken, zoals staal en brons. Werk daarbij met slechts één type afwerking (zoals geschuurd metaal en geschuurd brons). En probeer op zijn minst twee items in elk van de metalen te hebben. Als de kraan in warm metaal is, dan moet er dus idealiter nog op zijn minst een ander accessoire in die tint zijn.

4. Verlichting

Keukenverlichting is een van de meest boeiende plekken om een metalen flair toe te voegen aan je keuken. Vooral hanglampen lenen zich hier goed toe. De verlichting vult best de grootte en vorm van het oppervlak (tafel, keukeneiland, aanrecht,…) eronder aan. Als je een lang keukeneiland hebt, dan zijn bijvoorbeeld drie hanglampen van gemiddelde grootte ideaal. Hangt de verlichting boven een kleine ronde tafel, dan is één kleine hanger meer dan voldoende.

5. Stoelen en barkrukken

Nog een andere creatieve insteek nodig? Denk dan eens aan je stoelen en barkrukken. Gebruik hiervoor een warme metalen tint, het kan je ruimte doen schitteren. In dezelfde lijn zal een tafel er ook echt uitspringen en fantastisch uitzien wanneer je er dergelijke stoelen of barkrukken rond zet. Wil je nog meer? Je kan er zelfs nog een tweede gekleurd metaal aan toevoegen. Of een helder gekleurde stoffering gebruiken.

6. Accentmuur

Of maak van de muur achter je aanrecht en spoelbak een echt metalen statement door brons of koper te gebruiken? Een warme tint in je keuken? Neen, hiervan gaat je keuken simpelweg gloeien van hitte!

Om de keuken nog een beetje met de voetjes op de grond te houden en er niet te doen uitzien als een keuken ergens op Mars of Saturnus, werk je voor je metalen accentmuur wel best samen met houten texturen. Een houten pepermolen, een snijplank in walnootkleur, en grotere accenten zoals een houten aanrecht of stoelen. Deze contrasterende textuur versterkt de warmte van je metalen afwerking, en voegt een zachter gevoel toe aan de blinkende accentmuur. Minimaliseer hierbij ook de decoratie en accessoires aan de accentmuur, voor een optimaal effect.

7. Accessoires

Vind je de hierboven opgesomde voorbeelden toch iets te gewaagd en wil je eerst eens kijken hoe warm metaal werkt in jouw keuken? Probeer dan eens een aantal accessoires te vervangen door nieuwe in blinkende warme metaaltinten. Op je keukenrekjes komen ze goed tot hun recht! Kijk eens rond in je keuken voor iets dat niet vastgemaakt is en niet al te duur is. Een theepot of fruitmand zijn gemakkelijke, budgetvriendelijke manieren om een warme gouden toets in je keuken te brengen!

Share.