De 10 grootste architecten aller tijden

Share.

Iedereen kent de klassieke foto’s aan de Eiffeltoren of de geposeerde plaatjes aan de Toren van Pisa. Maar naast de ingenieur Gustav Eiffel en de beeldhouwer Bonanno Pisano zijn er nog heel wat toppers die de voorbije eeuwen enkele pareltjes afwerkten. Voor onze top 10 kijken we naar de meest invloedrijke architecten aller tijden.

1. Antoni Gaudi

Wie Barcelona bezoekt, kan er niet omheen. De legendarische Sagrada Familia en Park Güell trekken jaarlijks veel kijklustigen. Deze alombekende art nouveau gebouwen zijn ontworpen door de Catalaanse architect Antoni Gaudí. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de organische architectuur, een eigen stijl die vooral geen elementen uit de eerdere geschiedenis mocht bevatten.

2. Ludwig Mies Van der Rohe

We blijven nog even in Spanje, waar het Duits of Barcelona-paviljoen van Ludwig Mies Van der Rohe staat te blinken. Deze Duits-Amerikaanse architect bouwde als eerste een wolkenkrabber met een stalen geraamte dat bedekt is met enorme glazen vlakken. Op zijn 44e werd hij directeur van het Bauhaus, een beroemde school voor kunst en architectuur. Met de slogan Less is More introduceerde Mies een minimalistische stijl die gekenmerkt wordt door strakke lijnen en het gebruik van natuursteen, staal en glas.

3. Frank Lloyd Wright

Architectuur werd er bij de familie Wright met de paplepel gebracht, want nog voor zijn geboorte hing zijn kinderkamer vol met Engelse kathedralen. Frank Lloyd Wright is gekend als oprichter van de Prairie School. De stijl die deze school hanteerde, herken je aan overhangende platte daken, grote raampartijen, veel asymmetrie en horizontale lijnen. Misschien ken je wel het Fallingwater, een museumwoning in de bossen van het Alleghenygebergte, Pennsylvania? Het huis is gebouwd rond een waterval en is naast het Guggenheim Museum in New York één van Wrights meesterwerken.

4. Santiago Calatrava

Eén van de weinige architecten in dit lijstje die nog in leven is, is Santiago Calavatra. De Spanjaard wordt gezien als de nieuwe Gaudi en is één van de grootste architecten. Met “Architectuur, techniek en industriële vormgeving kunnen een bijdrage leveren aan de kunst” leverde Calatrava een uitspraak dat zijn werk belichaamde. Als ontwerper van onder andere het station van Luik-Guillemins en het Olympische Stadion van Athene 2004 voegde hij de daad bij het woord.

5. Le Corbusier

Le Corbusier was een van de eerste architecten die over heel de wereld bouwwerken optrok. Zijn heel strakke lijnen en zijn gebruik van beton werd door de ene gezien als geniaal modernisme, door criticasters was het vooral de dood van de architectuur. Van paleizen, tot parlementsgebouwen, musea en gewone woningen. Alles kon van de hand van Le Corbusier zijn. Zo ook Maison Guiette, het enige bewaarde bouwwerk van Le Corbusier in België. Het pand is gelegen in Antwerpen en door de Unesco tot werelderfgoed werd verklaard.

6. Friedenreich Hundertwasser

Misschien niet meteen de eerste keuze voor jouw woning, maar origineel was de Oostenrijker wel. Hij stond bekend om kleurrijke gebouwen zonder rechte lijnen en een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. Zijn eigen woning in Wenen (foto) is een trekpleister voor toeristen.

7. Norman Foster

Ook Norman Foster leeft gelukkig nog. De 82-jarige Brit stond in zijn actieve carrière gekend als visionair van de moderne architectuur. Zo ontwierp hij enkele uitzonderlijke pareltjes, zoals de voetgangersbrug Millennium Bridge in Londen en in dezelfde stad ‘de augurk‘ of 30 St Mary Axe (foto). Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van wolkenkrabber Hearst Tower in New York en de renovatie van Camp Nou, het stadion van voetbalclub FC Barcelona.

8. Philip Johnson

Hij heeft net geen honderd kaarsjes mogen uitblazen, maar toch vieren we het bestaan van Philip Johnson, halverwege de 20e eeuw één van de smaakmakers in de architectenwereld. Als hoofd van de afdeling architectuur in het Museum of Modern Art kwam hij bijna dagelijks in contact met de grootste architecten ter wereld, waardoor hijzelf meer dan ooit werd geïnspireerd om zelf te ontwerpen: van The Glass House als eerste noemenswaardige werk, tot La Puerta De Europa, de bekende torens in Madrid.

9. Jørn Utzon

Iedereen kent het ontwerp, maar niemand kent de man achter het Sydney Opera House. Het plan om het Australische gebouw aan de haven van Sydney te bouwen, ontstond reeds in 1955. Jørn Utzon won toen een georganiseerde architectuurwedstrijd met het ontwerp zoals we ze kennen, ontworpen zonder meetlat of rekenmachine, gewoon uit de losse pot. Maar liefst 52 jaar later werd het Sydney Opera House opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Hiermee was Utzon nog maar de tweede architect van wie een gebouw nog tijdens zijn leven aan deze lijst werd toegevoegd. Hij overleed een jaar later.

10. Victor Horta

En ten slotte hebben we nog een Belg in de lijst staan! Victor Horta, de man die ooit op de briefjes van 2000 Belgische Frank stond (waar is de tijd), is gekend om zijn ontwerpen in en rond het Brusselse. Van het Hortahuis, tot het Brusselse Centraal Station. Met vier gebouwen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, is Horta één van de belangrijkste Belgische architecten ooit.

Share.