Wat te doen als je een bod krijgt, maar je huis niet te koop staat?

Share.

Stel je voor: onverwacht krijg je een bod op je huis. Iemand wil je woonst kopen, zonder dat je het te koop aanbiedt. Wat doe je dan?

Waarom gebeurt het?

Veel mensen willen graag in een specifieke buurt wonen, maar daar staan misschien niet veel huizen te koop. Wie weet is jouw huis wel de droomwoning van een huizenjager? Die huizenjager laat jou bijvoorbeeld via een brief weten dat die geïnteresseerd is en kan zo polsen of een bezichtiging mogelijk is. Wie niet waagt, wie niet wint.

Wat kan je doen?

Je hebt verschillende opties. De meest voor de hand liggende is om het bod te weigeren. Je kan de bieder negeren of een vriendelijk bericht sturen dat je geen interesse hebt. Maar misschien ben je nieuwsgierig? Je wil weten wat de huizenjager wil bieden voor jouw woonst.  Bereken de waarde van je pand met Zimmo prijswijzer en vergelijk dit met de prijs die de potentiële koper je biedt.

Het contact

Je wil meer weten over de bieder. Contacteer hem en stel enkele vragen om na te gaan of hij de woning echt wenst te kopen. Heeft hij nog mensen in jouw buurt gecontacteerd? Heeft hij een voorkeur voor jouw wijk? En hoe lang is hij al op zoek? Het zijn slechts enkele van de vragen die je kan stellen.

Indien de huizenjager alleen een klein aantal huiseigenaars heeft gecontacteerd kan je ervan uitgaan dat hij oprecht interesse heeft in jouw woning. Je kan dan overwegen om een rondleiding te plannen. Dat is natuurlijk niet altijd even evident. Als je je onzeker voelt bij het proces kan je een makelaar inhuren om je te begeleiden bij een mogelijke verkoop.

De prijszetting

Uiteindelijk gaat de verkoop pas door als beide partijen tevreden zijn met de prijs van de woning. Maak je geen gebruik van een makelaar? Dan kan je als koper het argument inroepen dat de verkoper geen commissie moet betalen. Dat zijn minder kosten natuurlijk. Zorg er wel voor dat jij de juiste prijs ontvangt voor je huis.

Heb jij al eens een bod ontvangen op je huis zonder dat deze te koop stond? Laat het ons weten in de reacties!

Share.