Ben je je huis of appartement ontgroeid en kijk je uit naar een nieuwe woning? Dan kan het de moeite waard zijn om je hypothecaire lening over te zetten in plaats van een nieuwe lening aan te gaan. Ontdek wat de opties zijn als je je woning verkoopt terwijl je hypothecair krediet nog loopt.
Kopen en terug verkopen
De tijd dat mensen hun hele leven lang in hetzelfde huis of appartement blijven wonen, ligt al even achter ons. Meer en meer mensen kiezen er immers voor om regelmatiger te verhuizen. Een gezinsuitbreiding zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je de gezellige drukte van de stad omruilt voor de rust op het platteland, maar ook ouderen voor wie de woning te groot is geworden, verhuizen vaak naar iets kleiners.
In zo’n gevallen is het niet verstandig om overhaast te werk te gaan en je lopende lening zonder nadenken af te sluiten om en nieuwe aan te gaan. Je gaat het best eerst na of het mogelijk is om een hypotheekoverdracht of pandwissel uit te voeren. Daar kan je soms best wat geld mee uitsparen!
Wat zijn je mogelijkheden?
Verkoop je je woning om er een andere aan te schaffen? Dan heb je in principe twee opties:
- Bij de eerste mogelijkheid gebruik je de opbrengst van de verkoop om je lopende lening in één keer af te betalen. Voor je nieuwe woning sluit je dan een nieuwe hypothecaire lening af.
- Bij de tweede mogelijkheid betaal je de nieuwe woning mét de opbrengst van de verkoop. Je lopende lening behoud je, maar de hypotheek zet je over naar de nieuwe woning.
Dateert je hypothecaire lening van vóór 2005 – nog voor er sprake was van de woonbonus dus – dan heb je nog een derde mogelijkheid: je behoudt de oude lening en doet een hypotheekoverdracht. Daarnaast ga je een tweede lening aan voor je nieuwe woning.
Kan je een hypothecaire lening zomaar overzetten?
Voor je aan het rekenen gaat, moet je eerst nagaan of een hypotheekoverdracht wel mogelijk is voor jou. De belangrijkste voorwaarde is dat je effectief een eigen woning mét hypothecaire lening hebt en dat die je enige woning is, voor je die nieuwe woning aankoopt natuurlijk.
Maak je keuze in drie stappen
Om te bepalen welke optie het voordeligst is, voer je best wat rekenwerk uit. Vooral de rentevoet waaraan je je oude lening aanging en de rentevoet die momenteel gangbaar is. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met verschillende andere factoren. Om een verstandige keuze, doorloop je best deze drie stappen:
- Laat experts berekenen welke kosten er bij elke optie komen kijken. Zo zijn er notariskosten en kosten die de bank aanrekent voor het verbreken of overzetten van je lopende lening. Zorg voor een overzichtelijk en gedetailleerd verslag over de verschillende geëiste uitgaves.
- Laat voor elke optie het afbetalingsbedrag berekenen. Houd er rekening mee dat de kosten uit de eerste stap hier ook in mee spelen!
- Vergeet het belastingvoordeel ook zeker niet in kaart te brengen. Hiervoor kan je de hulp inschakelen van een bankier of boekhouder om de berekening voor jou te maken.