Wanneer betaal je bij een openbare verkoop?

Share.

Een openbare verkoop heeft toch iets speciaals. De spanning giert door je lijf als het startschot voor de biedingen wordt gegeven. Gaat het je lukken om binnen budget te blijven en de woning te bemachtigen? En indien ja, moet je dan meteen betalen?

Gekocht is gekocht

Heb jij het winnende lot, of laten we zeggen bod, dan krijg je geen bedenktijd meer of mag je je ook niet beroepen op een opschortende voorwaarde. Het is dus zeker geen slecht idee om vooraf bij de banken te informeren of je een lening kan krijgen en voor welk bedrag. In het vurigst van de biedstrijd is het makkelijk om je te laten gaan en over je maximumbudget te gaan.

Haal dat geld maar boven

Zit iedereen bij een openbare verkoop met een rolletje briefjes van 500 euro in z’n zak, klaar om het pas gekochte huis cash te betalen? Neen, je hoeft gelukkig niet met een rolletje geld in je broekzak te zitten bij een openbare verkoop. Een beetje respijt krijg je wel. Logischerwijs betaal je de prijs die je geboden hebt en die uiteindelijk als winnend bod uit de bus is gekomen. Maar dat is niet alles. Dus wat moet je nu precies betalen en wanneer betaal je dat?

Verkoopprijs van de woning

Dat is het winnende bod. Je hebt tot 6 weken na tekening van het proces-verbaal van toewijzing de tijd om de betaling hiervan uit te voeren.

Kostenpercentage

Dat zijn de registratierechten, dossierkosten, ereloon van de notaris, opzoekingswerk en dergelijken. Dit percentage is in het hele land hetzelfde en is afhankelijk van de verkoopprijs, zoals deze tabel van Notarim aangeeft. Deze percentages van Notarim gaan uit van 12% registratierechten. In sommige gevallen geniet je van 3% registratierechten en betaal je dus een pak minder. Let wel, hoe hoger de prijs, hoe lager het kostenpercentage dat je moet betalen. Deze aankoopkosten betaal je bij het verlijden van het proces-verbaal van toewijzing. Dit gebeurt ten laatste 10 dagen na sluiting van de biedingsperiode, maar vaak gebeurt dit reeds binnen de eerste 3 dagen.

Alle woningen in een openbare verkoop, vind je hier!

De betalingen doe je via overschrijving, maar…

Ben je te laat, dan komen er net als bij gewone facturen intresten, die op voorhand zijn vastgesteld in de verkoopsovereenkomst, bij.

Een goed begin is het halve werk

Wil je goed voorbereid zijn voor de zitdag, dan kan je al op voorhand de verkopende notaris contacteren in verband met de verkoopsvoorwaarden. Die worden ook voorgelezen op de dag van de openbare verkoop zelf. Maar tenzij jij zoals mij niet supergoed kan onthouden en vliegensvlug kan nadenken, is het handig om deze info op voorhand te hebben.

Nog een mooie afsluiter

Een leuk nieuwtje, als koper bij een openbare verkoop kan je kans maken op een premie van 1% (hé, iets is beter dan niets). Is er een instelprijs voorzien en ben jij de eerste die dit bedrag of meer biedt én word jij de uiteindelijke koper, dan is dit extraatje voor jou. Indien er geen instelprijs is, kan de notaris toch beslissen om deze premie toe te kennen aan de persoon die het hoogste bedrag heeft geboden tijdens de zitting en die uiteindelijk ook de koper is geworden.

Meer lezen over een openbare verkoop? Hoe het er op zo’n dag aan toe gaat, lees je hier!

Themabeeld: Woning in openbare verkoop op Zimmo

Share.