Zo begin je de zoektocht naar een huis

Share.

Een huis kopen is één van de belangrijkste beslissingen in je leven. Bespaar tijd, moeite en kopzorgen door jezelf deze 5 vragen stellen wanneer je op zoek gaat naar een huis. Zo weet je meteen in welke buurt je precies moet rondneuzen.

1.    “Past de buurt binnen je levensstijl?”

Ben jij op zoek naar rust, of wil in een bruisende omgeving wonen tussen de vele winkels, bars en restaurants? Dan kan je op voorhand research doen door op verschillende dagen en tijdstippen door de buurt te wandelen of rijden. Zo ervaar je meteen of dit de plek is waar je wilt wonen.

Tijdens je research kan je bijvoorbeeld letten op druk verkeer of winkelcentra in de buurt. En wie weet is er zelfs een vliegroute pal boven je huis of passeert er om het kwartier een trein. Het zijn allemaal zaken die je kan aftoetsen met wat je zelf van je nieuwe woonplaats verwacht. Zo kan je meteen afwegen wat die buurt nu echt aangenaam maakt.

2.    “Ga je er slechts een tijdje wonen?…”

Weet je op voorhand dat je over enkele jaren op zoek gaat naar een nieuw avontuur? Dan kan je nu al kijken voor welk bedrag het gemiddelde huis in de buurt verkocht wordt. Dit geeft je een idee hoe goed je huis al dan niet verkocht kan worden in de toekomst.

Daarnaast kan je kijken naar buurten met een mooie omgeving. Parken, shoppingcentra of rustige woonwijken kunnen aantrekkelijke factoren zijn die je kan uitspelen naar nieuwe bewoners toe. Hou ook rekening met eventuele upgrades die je woning misschien nodig gaat hebben en plan deze ook binnen het budget in.

3.   “… Of ben je meteen op zoek naar iets voor eeuwig en altijd?”

Of je kiest ervoor om je te settelen voor de rest van je dagen. Wist je dat er steeds vaker wordt gekozen voor het huis met het meeste werk, maar toch in die mooie buurt? Waarom precies? Erg simpel: je betaalt relatief weinig voor je woning en dit geeft je meer ruimte om het huis te renoveren naar jouw smaak. Zo geef je er door de jaren heen zelf waarde aan. Na enkele jaren kan je renoveren door gezinsuitbreiding of bereid je huis voor voor later!

4.    “Ben je afhankelijk van openbaar vervoer?”

Vooraleer je er een woning uitpikt, kan je ook even nagaan hoe je je dagelijks verplaatst. Hebben je binnen het gezin twee wagens? Dan kan je ook best kijken of er voldoende parkeermogelijkheden zijn. Misschien is er wel een ruime garage of oprit aan het huis, maar als je dat niet hebt, wil je er wel voor zorgen dat je niet dagelijks uren moet zoeken naar een parkeerplek.

Misschien ben je afhankelijk van het openbaar vervoer. Dan wil je liefst een halte of station in de directe omgeving én waar je uiteraard meer dan één bus of trein per uur hebt. Wik en weeg de bereikbaarheid van je nieuwe buurt goed. Het kan je heel wat leed besparen.

5.    “Ken je nog mensen uit de buurt?”

Ouders, vrienden, oude schoolkameraden; het zijn vaak de belangrijkste redenen waarom mensen voor een bepaalde buurt kiezen. Zo lijkt het erg handig dat er familie dichtbij woont wanneer je hulp nodig hebt in huis, je ziek bent of een babysit nodig hebt voor de kinderen.

Hoewel, het is niet per se nodig om dicht bij kennissen te wonen. Ga na of je nieuwe omgeving een buurtcentrum heeft waar je terecht kan met allerlei vragen of ideetjes. Zo leer je nieuwe mensen kennen.

Share.