Eén woning: zelf bewonen en toch verhuren!

Share.

Het kopen van een woning vraagt om een serieus engagement. Het is een investering op lange termijn. Je investeert je spaargeld erin en engageert je voor gemiddeld 20 jaar. Maar je investeert in je eigen stek, terwijl de huur die je betaalt in zekere zin ‘verloren’ gaat.

Opbrengsteigendom

Het strookt niet meteen met het traditionele idee van een eerste woning, maar je zou kunnen opteren voor een opbrengsteigendom. Think about it! Wil je vooral kopen vanuit een investeringsstandpunt? Ben je van mening dat huren weggegooid geld is? Ben je alleen of hebben jullie als koppel voorlopig voldoende aan één slaapkamer? Dan loont het zeker de moeite om deze optie in overweging te nemen. Jij bewoont één appartement en verhuurt de rest. De potentiële huurinkomsten worden in rekening gebracht voor het bepalen van het bedrag dat jij kunt lenen. Er wordt rekening gehouden met kosten, belastingen en de mogelijkheid dat de te verhuren delen een tijd leeg kunnen staan.

Van één- naar meergezinswoning

Heb je een interessante woning gezien? Informeer of het pand in aanmerking komt voor een bestemmingswijziging. Zo maak je van een eengezinswoning een meergezinswoning en kun je bijvoorbeeld een volledige verdieping verhuren. Hiervoor dien je wel een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen en moeten de te verhuren delen voldoen aan de geldende voorschriften. Je moet namelijk zorgen dat alle basisvoorzieningen aanwezig zijn. Na het opsplitsen van de wooneenheden is het pand klaar voor verhuur.

Voordelen

  • Dankzij de extra inkomsten kun jij een hoger bedrag lenen. Met een ruimer budget heb je meer keuze en dus meer kans om iets naar je zin te vinden.
  • De huurinkomsten dragen voor een groot deel de afbetaling van het pand, wat jouw financiële situatie een stuk comfortabeler maakt.
  • Kom je de partner van je dromen tegen? Verhuis je voor je werk? Wil je groter wonen? Geen probleem! Dan kun jij het pand in zijn geheel verder verhuren.
  • Beleggen in vastgoed is voordelig voor belastingen. Je wordt namelijk enkel belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen van je opbrengsteigendom en niet op de huuropbrengsten zelf.
  • Eens het pand afbetaald is, zijn de huurinkomsten een mooie aanvulling op je pensioen.
  • Die extra inkomsten en de waarde van je opbrengsteigendom kunnen in je voordeel spelen voor het verkrijgen van bijkomende kredieten.

Nadelen

In theorie lijkt dit het perfecte plan. Maar in de praktijk brengt investeren in vastgoed voor verhuring enige risico’s met zich mee.

  • Zo voldoet niet iedere opbrengsteigendom op de markt aan de huidige regelgeving. Denk maar aan brandveiligheid, geluidsisolatie, elektriciteitskeuringen, thermische isolatie, …
  • De kans bestaat dat je niet meteen huurders vindt.
  • De constante stroom van inkomsten is afhankelijk van goed betalende huurders. Helaas kan je met wanbetalers te maken krijgen. Kun je die periode overbruggen?
  • Wat als je met huurders te maken hebt die geen respect hebben voor je eigendom en het appartement beschadigen?

Balans

Een opbrengsteigendom is vaak een tweede investering op vlak van vastgoed. Het kan dus aanvoelen alsof jij de zaken in omgekeerde volgorde aanpakt. Toch is het nog niet zo’n gek idee. Akkoord, het brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en de nadelen zijn niet te onderschatten. Maar deze optie is zeker het overwegen waard.

Ga op zoek naar vergelijkbare panden en maak de som. Lijkt het je wat om te switchen van huurder naar verhuurder?

Share.