In 6 stappen een wijnkelder inrichten

Share.

België is in eerste instantie een bierland, maar ook wijn lusten we wel. Elk jaar consumeren we per persoon ongeveer 30 liter van het goedje. Dat zijn in totaal zo’n 40 flessen. Je kan die op verschillende manieren bewaren: in een wijnrekje in je woonkamer, gewoon in de kast of in een speciale wijnkast, al dan niet met klimaatregeling.

Echte wijnliefhebbers kiezen er echter voor om deze flessen in een aparte ruimte te bewaren. Op die manier blijft je wijn in een optimale staat, vooral wanneer die nog wat langer moet rijpen of als je een fles als verzamelstuk of investering wil bewaren. We kennen deze speciale ruimte doorgaans als wijnkelder. Hoe installeer je die in je woning? Volg even mee …

1.  Vind de juiste ruimte

Je wil een donkere ruimte waar geen direct zonlicht binnen kan. Daarom is de kelder de meest logische plaats (al zijn andere raamloze ruimtes evenzeer mogelijk). Elke wijn heeft een constante temperatuur en vochtigheidsgraad nodig om te bewaren en te rijpen. Is de temperatuur te hoog dan rijpt je wijn te snel, te laag en hij rijpt te traag. Een te hoge vochtigheidsgraad en er ontstaat schimmel in de kurk, te laag en de kurk droogt uit. De temperatuur is idealiter altijd tussen de 11°C à 14°C. De vochtigheidsgraad schommelt het best tussen de 60 en 80 procent.

Wat de grootte van de ruimte betreft: hou een beetje rekening met de hoeveelheid wijn die je wil bewaren. Een gigantische wijnkelder met slechts tien flessen wijn is ook geen zicht. In een ruimte van pakweg 3 m² kan je bijvoorbeeld al zo’n 200 flessen kwijt!

2.  Isoleer ze

Je wijnkelder moet optimaal geïsoleerd zijn. Hoe dikker de muren, hoe beter. Liefst in baksteen of natuursteen. Je kan je ruimte ook extra isoleren met de gebruikelijke isolatietechnieken en gipsplaten. Qua vloer kijk je best naar natuursteen. Of waarom geen grind of zand om het vocht te absorberen?

3.  Beslis welke klimaatregeling je wil

Je kan voor basic gaan, hopen op stabiele temperaturen en een emmer water in je kelder plaatsen voor de vochtigheid, maar best installeer je een wijnkoelingssysteem. Dit systeem kan automatisch ook vocht uit de kamer onttrekken als dat nodig is. Er zijn verschillende types op de markt, die variëren in koelmethode, geluid, installatie en kostprijs. Om de lucht eventueel extra te bevochtigen, kan je kiezen voor een emmer water, een aparte bevochtiger of zelfs een fonteintje. Vergeet zeker ook geen thermometer en vochtmeter te installeren om temperatuur en vochtigheidsgraad te monitoren!

4.  Kies voor de juiste verlichting

Een wijnkelder is niet enkel functioneel, hij moet er ook leuk uitzien. Want je zal hem ongetwijfeld willen tonen aan je vrienden en familie. Creëer wat extra sfeer met behulp van verlichting. Dit hangt uiteraard volledig af van je persoonlijke stijl, maar hou wel in het achterhoofd dat traditionele verlichting vaak veel warmte afgeeft. Ga dus best voor ledverlichting.

5.  Kies een toegangsdeur

Opnieuw: je kan dit volledig laten afhangen van wat jij mooi vindt. Maar de meeste mensen zién hun wijnkelder graag van buitenaf. Anders zou die speciale verlichting ook maar vrij nutteloos zijn. Best een glazen deur dus. Maar zorg er wel voor dat hij optimaal geïsoleerd en afgesloten is.

6.  Bewaar je wijn op de manier die jij zelf wil

Last but not least: je kan zelf je wijnrekken in elkaar steken met planken of metselen met bakstenen, of gaan voor kant-en-klare wijnrekken. Je kan bijgevolg rekken in allerlei materiaal vinden: metaal, marmer, kunststof, hout, … Hoeveel rekken je installeert, welke indeling je juist gebruikt en of je ruimte voorziet om je pronkstukken extra uit de verf te laten komen, allemaal up to you! Al geven we wel nog deze tip van de professionals mee: bewaar je flessen horizontaal. Je bespaart er ruimte mee, en de kurk blijft vochtig doordat de wijn ermee in aanraking komt.

Share.