6 dingen om op te letten voor je wil huren

Share.

Een woning kiezen om te huren kan een moeilijke beslissing zijn. Zo ga je vaak met persoonlijke verwachtingen en voorkeuren op zoek naar een huis of appartement. Als je dan weet dat er misschien nog kandidaten zijn voor datzelfde huurhuis of appartement, lijkt het of je snel moet handelen.

Haast en spoed is zelden goed, waardoor je achteraf misschien spijt kan hebben van een beslissing. Lijst even je persoonlijke wensen op en ga niet overhaast te werk wanneer je online op zoek gaat naar woningen. Bezoek je nadien een woning? Bekijk dan zeker deze 6 zaken!

Veiligheid

Een eerste stap is om deuren, ramen en andere opening te controleren op veiligheid. Ga nadien na op welke manier de woning is beveiligd en bekijk samen met de eigenaar hoe het in de toekomst eventueel beter kan. Wil je bepaalde zaken installeren, is het goed om te bekijken wie de kost op zich neemt. Een woning extra (kunnen) beveiligen is alvast een signaal dat je terecht kan in een veilige woning.

Plaats

Uiteraard heb je plaats nodig om te gaan en staan waar je maar wil, maar ook om bepaalde zaken op te bergen. Etenswaren, een stofzuiger of ander schoonmaakmiddelen een plek kunnen geven is geen overbodige luxe. Daarnaast zijn er heel wat mensen onder ons met een hobby. Denk maar aan sportzakken waar je liefst niet dagelijks over struikelt of zelfs een snowboard dat je tijdens de zomermaanden veilig kan wegbergen.

Maar daar blijft het uiteraard niet bij, want naast bergruimte heb je ook gewoon plek nodig voor je meubels. Het is dus raadzaam om grondig de oppervlakte van de kamers op te meten en te bepalen of je eerder nood hebt aan een groter huis of eerder aan een compacter appartement. Het zou bijvoorbeeld jammer zijn mocht de leuke zetel of het zalige bed niet meer in de kamer passen. Of wat dacht je van een hippe eettafel die net in de ruimte past, tot je bedenkt dat je er niet aan kan zitten…

Verwarming

Voor de koukleumen onder ons is dat ook een must-see voor je gaat huren. Bezoek je een woning, kan je nagaan welke verwarming er is en waar deze zich bevindt. Misschien kom je wel ergens terecht met een open haard of vloerverwarming en ervaar je dat twee maand later enkel als een last. Op voorhand navragen en bekijken is dus geen overbodige luxe.

Elektronica

Stel: je hebt je hele interieur uitgetekend en je ziet alles helemaal voor je. De woning die je bezoekt beantwoordt volledig aan je wensen en je begint met het uitladen van al je meubels. Tot slot zet je de televisie op zijn plek en wil je deze aansluiten. En dan blijkt de aansluiting helemaal niet te zijn waar jij het voor ogen had. Ook voor de telefoon en het internet is het belangrijk om te bekijken waar de aansluitingen zich nu precies bevinden.

Keuken

Een van de belangrijkste kamers in huis moet wel de keuken zijn. Belgen zijn nu eenmaal Bourgondiërs die graag koken. Maar wat als je een woning vindt waar je een keuze moet maken tussen de vaatwasser en ander keukenmateriaal. Bekijk dus goed wat je precies in je keuken wil en meet goed op of je elke keukenhulp een plaats kan geven.

Daarnaast hebben heel wat onder ons een typische voorkeur om te koken. Kook jij liever op een elektrisch vuur, of ben je eerder een fan van gasvuren? Voor sommigen is dit een heikel punt die knopen doorhakt tussen het wel en het niet intrekken. Nog een puntje om na te kijken tijdens een bezoek.

Groen?

Wie een tuin heeft aan zijn huurhuis, kan zich misschien gelukkig prijzen. Tenzij je geen groene vingers hebt. Bekijk dan zeker met de eigenaar wie verantwoordelijk is voor de tuin en vooral, wat je ermee mag doen. De eigenaar is misschien niet gediend met een nieuwe vijver in de tuin. Zoek je een appartement? Dat is geen enkel probleem. Kijk of er plaats is in huis voor hangplanten of kruiden. Misschien heb je een balkon of terras waar je ook je groene ei kwijt kan.

Share.