Zo zorg je voor meer privacy in de tuin

Share.

Het lawaai dat de buren maken, de achterbuur die je ziet zitten op het terras, het voorbijkomende verkeer van de straat: het zijn omstandigheden die niet altijd even leuk zijn. Veel hangt af van hoe je tuin gelegen is, maar er zijn ook hulpmiddelen om de rust en privacy te verbeteren!

Veel groen voor privacy

Zo kan je alles afschermen voor nieuwsgierige blikken door op een strategische manier struiken en bomen te planten in de tuin. Heb je wat meer plek, dan kan je misschien wat fruitbomen planten. Zo heb je er meteen nog wat lekker fruit bij tegen het einde van de zomer. Een kleine tuin? Ontdek hoe je er alles kan uithalen! Werk ook met lagen! Een hekje met daarachter bijvoorbeeld leibomen, zullen het zicht voor een groot stuk verhinderen zonder dat het lijkt alsof je een muur opgetrokken hebt. Bovendien zorgt het ook voor wat beschutting tegen de wind en in de zomer mogelijk voor wat aangename schaduwplekken.

Natuurlijke schuttingen

Groen in de tuin is mooi en oogt ook vriendelijk. Het is ook een stuk sfeervoller dan zo’n ijzeren hekwerk of een schutting opgetrokken uit beton. Dat soort zaken geeft de indruk dat je écht wat te verbergen of beschermen hebt en zal net de aandacht trekken van inbrekers. Een schutting gemaakt uit hout of met wilgentakken is een beter idee. Net als met planten, kan je die schutting op strategische plekken zetten. Eventueel ook rondom. Het ‘staat’ en ‘voelt’ veel aangenamer aan en kan extra uitstraling geven aan de tuin. Lees zeker even deze tips wanneer je van plan bent om je tuin te omheinen.

Slim ingericht

Dakplatanen, een schaduwdoek of een begroeide pergolaconstructie kunnen helpen tegen de inkijk die de buren van bovenaf eventueel hebben op je terras. Dat terras zelf kan je op zich ook best inrichten op een plaats waar het zicht voor de buitenwereld beperkt is. Het moet natuurlijk ook allemaal nog praktisch blijven; zo is het niet meteen handig om tussen struiken te moeten kruipen om op je terras te geraken. Al kunnen ‘groensluisjes’ met poorten tegen een vrije inloop wel mooi zijn in de tuin en iets extra toevoegen naast het feit dat het allemaal zorgt voor een plek waar je in alle rust kan zitten.

Geluidswerende wanden

Luidruchtige buren, verkeersgeluid, pompen, airco’s,… Het is ook een vorm van overlast, maar één die een andere aanpak nodig heeft dan die voor nieuwsgierige blikken. Er bestaan geluidswerende wanden gemaakt van kokos. Kokos heeft als eigenschap dat het geluid absorbeert. Die wanden kan je laten begroeien door planten en op die manier blijft het er allemaal nog natuurlijk uitzien. Al zal het sowieso al een groot verschil maken door, zoals eerder al geschreven, je terras op een verstandige plek te leggen. Dus niet vlak tegen de buren aan, maar met de nodige (en mogelijk) afstand.

Deze artikels vind je misschien ook interessant

Share.