Boordstenen plaatsen? Dat doe je zo!

Share.

Boordstenen zijn ideaal om je terras, tuinpad of bloemenborder op een verzorgde manier af te boorden. De handige doe-het-zelver klaart de klus in een wip zelf. Nog nooit gedaan? Geen probleem, wij helpen je alvast op weg.

Dit heb je nodig:

 • Een stevige schop
 • De boordstenen die jij wil gebruiken
 • Houten paaltjes of piketten
 • Een koord
 • Een waterpas
 • Een zachte hamer
 • Stabilisé (of zandcement)
 • Een slijpmachine
 • Een hark

Boordstenen plaatsen in 10 stappen

 1. Meet met een rol- of plooimeter eerst hoeveel boordstenen je nodig hebt, vooraleer je naar de doe-het-zelfzaak rent. Rond af naar boven. Je boordstenen zijn immers telkens één meter lang. Heb je veel lopende meters nodig? Laat de stenen dan aan huis leveren door een bouwfirma. Dat bespaart je flink wat werk.
 2. Graaf een geul van zo’n 15 cm breed op de plek waar je de boordstenen wil plaatsen. De diepte is afhankelijk van de hoogte van je boordstenen. Houd rekening met minimaal één derde van de hoogte van je boordstenen om de stevigheid te garanderen. De grond heb je straks nog nodig om het geheel verder op te vullen.
 3. Klop vervolgens houten paaltjes of piketten in de geul. Span een koord tussen de paaltjes. Zorg dat het touw goed strak gespannen én waterpas is. Het is immers de lijn die je straks moet volgen om je boordstenen recht en even hoog te plaatsen.
 4. Wil je bijvoorbeeld aan een terras wat verval zodat het water goed weg kan stromen? Houd dan rekening met ongeveer 1 à 2 cm verval per lopende meter.
 5. Desgewenst kun je wat gestabiliseerd zand in de geul doen voor extra stevigheid. Als je de grond gelijkmatig aandrukt, is dat niet nodig.
 6. Plaats de eerste boordsteen, gebruik het touw om te controleren of de hoogte goed is. Gebruik een zachte hamer om te corrigeren waar nodig. Breng flink wat stabilisé aan tegen de randen. Stamp ook dit voldoende aan zodat het stevig op zijn plaats blijft zitten.
 7. Ga verder met de volgende boordsteen. Zorg ervoor dat tand en groef van de boordstenen mooi op elkaar aansluiten. Herhaal zoveel als nodig.
 8. Slijp de laatste boordsteen op de gewenste lengte.
 9. Laat het geheel goed uitharden en vul de geul pas de volgende dag met extra grond.
 10. Dam of stamp het geheel goed aan. Hark de bovenste laag grond voor een mooi eindresultaat.

Deze artikels vind je misschien ook interessant:

Auteur: EM

Share.