Tuintrends 2024: Dit zijn de trends voor deze zomer

Share.

Voorlopig mochten we nog weinig van echt goed weer genieten. Toch staan de tuinliefhebbers onder ons niet stil. In 2024 staat er namelijk een resem aan nieuwe trends op ons te wachten. Wij sommen de leukste nieuwe tuintrends voor je op.

1. Een ecologische tuin

Ook in 2024 blijft de trend naar duurzaamheid populair. Daarbij staan biodiversiteit en milieuvriendelijkheid centraal. Dat betekent meer inheemse planten, minder pesticiden en meer aandacht voor het behoud van lokale ecosystemen.

Wil je graag nog een stapje verder gaan? Dan kan je zoals de ervaren tuiniers een systeem integreren om je groenafval te composteren en om regenwater op te vangen. Zo verspil je minder en wordt het milieu in je tuin gezonder.

2. Een verticale tuin of groene muur

We gaan alsmaar kleiner wonen. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat je buitenruimte steeds kleiner wordt. Dan heb je geluk! Deze zomer zijn verticale tuinen of groene muren een van de meest populaire trends, ideaal voor kleine buitenruimtes dus! Ze toveren muren en hekken immers om tot weelderige groene oppervlakken.

Groene muren zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar verbeteren ook de luchtkwaliteit en de isolatie van een gebouw.

Een verticale tuin is dan weer ideaal voor een stadsbalkon, maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Het biedt een praktische en mooie manier om eigen groenten en kruiden te kweken of om je favoriete planten in te laten groeien.

3. Een eetbare tuin

Ideaal voor de doe-het-zelvers onder ons. In een eetbare tuin worden groenten, fruit en kruiden integraal onderdeel van het tuinontwerp, wat resulteert in een mooie én nuttige tuin: een van dé tuintrends van 2024. Groentebedden, kruidenbakken en fruitbomen en -struiken kunnen hier zeker aan bijdragen!

4. Natuurlijke materialen en organische vormen

In 2024 brengen we ook steeds vaker ons interieur naar buiten om als het ware een verlengde van je binnenruimte te creëren. Daarin worden ook de interieurtrends gevolgd: we zien veel natuurlijke materialen en organische vormen terugkomen in tuindesign. Hout, steen, klei worden niet alleen gebruikt voor tuinmeubilair, maar ook voor buitenmuren en tuinpaden.

Tuinontwerpen omarmen steeds meer vloeiende, organische lijnen in plaats van strakke geometrische vormen.

Gerecycleerde materialen en lokale, natuurlijke bronnen krijgen de voorkeur, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.

5. Een wellness tuin

Ook ontspanning en welzijn worden steeds belangrijker in je tuin deze zomer. Een wellness tuin is namelijk ontworpen om stress te verminderen en de geest te verjongen.

Zo kan je aromatische planten als lavendel, kamille en andere geurige planten gebruiken om een rustgevende en therapeutische omgeving te creëren.

Je kan ook rustige serene ruimtes met kalmerende elementen zoals waterpartijen ontwerpen.

Share.