7 blunders bij verbouwingen die je niet wilt maken

Share.

Een verbouwing zelf uitvoeren kan een aantrekkelijke manier zijn om kosten te besparen op dure vakmensen. Voordat je enthousiast aan de slag gaat, is het goed om even stil te staan bij de voordelen van een professional. Vakmensen werken sneller, hebben meer ervaring en, misschien wel het belangrijkste, vermijden beginnersfouten. In deze blog lees je welke veelvoorkomende fouten je liever voorkomt als je zelf de hamer oppakt.

1. Een slechte ondergrond voor je vloer

Heb je een prachtige laminaatvloer, luxe parket of natuurstenen tegels op het oog? Zorg er dan voor dat de ondervloer of chape goed en stevig is gelegd. Niets is zo frustrerend als een vloer die ongelijk ligt of hier en daar verzakt. Denk er ook aan dat zware tegels niet geschikt zijn voor een houten ondervloer. Dit kan later voor problemen zorgen.

2. Pleisterwerk op oude muren

Oude muren zijn vaak bekleed met materialen zoals gips en paardenhaar of zelfs geïsoleerd met krantenpapier. Heb je een oneffen muur? Hoewel bijplamuren een tijdelijke oplossing kan bieden, is het meestal verstandiger om de muur volledig opnieuw te bepleisteren vanaf de basis. Zo krijg je een strakker en duurzamer resultaat.

3. Te gehaast schilderen

Na het pleisteren van je muren wil je ze natuurlijk snel een frisse kleur geven. Toch is geduld hierbij essentieel. Schilder je te vroeg, dan kan de verf gaan afbladderen. Zorg ervoor dat de muur volledig droog is en breng altijd een primer of voorstrijkmiddel aan op nieuwe gipsmuren. Dit voorkomt vlekken en zorgt voor een gelijkmatige dekking. Neem ook de tijd om veelgemaakte schilderfouten te vermijden.

4. Onvoorzichtig boren in muren

Wees voorzichtig wanneer je gaten boort in muren. Controleer altijd eerst waar leidingen en kabels lopen. Je wilt geen waterleiding raken en een onverwachte douche krijgen, of per ongeluk een elektriciteitskabel doorboren en een schok oplopen. Gebruik een leidingzoeker om ongelukken te voorkomen.

5. Te weinig stopcontacten

Een veelgemaakte fout is het onderschatten van het aantal benodigde stopcontacten. Niemand wil overal verlengsnoeren en stekkerdozen hebben liggen. Denk ook aan extra aansluitingen in de keuken, vooral voor apparaten zoals een inductiekookplaat die een sterkere aansluiting vereisen. Hiermee voorkom je dat je apparatuur op halve kracht werkt.

6. Pauzes bij het schuren van je vloer

Het schuren van een vloer lijkt misschien eenvoudig, maar vereist een gelijkmatige aanpak. Sta je te lang stil met de schuurmachine, dan krijg je kuiltjes in het hout. Werk daarom rustig en gelijkmatig om een egaal resultaat te garanderen. Neem liever korte pauzes dan het risico te lopen op beschadigingen.

7. Jezelf binnen- of buitensluiten

Bij schilder- of verbouwingswerken verwijder je vaak de deurklinken. Pas op dat je geen deur per ongeluk dichttrekt zonder klink! Nog vervelender is het als je een vloer vernist of oliet en jezelf letterlijk in een hoek schildert. Werk altijd naar de deur toe, zodat je zonder problemen de ruimte kunt verlaten.

Conclusie
Een goede planning is cruciaal bij elke verbouwing. Bereid je goed voor, bepaal de juiste volgorde van werkzaamheden en let op de details. Zo voorkom je dure fouten en kun je genieten van een mooi en duurzaam eindresultaat!

Lees ook:
Restaureren of verbouwen. Wat mag (niet) bij een beschermde woning?
Kies je het best voor bouwen of renoveren?
Je woning renoveren in het najaar, een goed idee?

Share.